Znanost

Zaposlenici Fakulteta hrvatskih studija istražuju različite teme u područjima humanističkih, društvenih i interdisciplinarnih znanosti, točnije u poljima filozofije, povijesti, psihologije, sociologije, komunikologije, edukacijskih znanosti, hrvatskog latiniteta i kroatologije. Većina zaposlenika bili su, ili još uvijek jesu, uključeni u istraživačke projekte na nacionalnoj ili Sveučilišnoj razini, a neki od njih bili su voditelji istraživačkih projekata. Rezultate svojih istraživanja zaposlenici iznose na znanstvenim i stručnim skupovima koje organizira ili suorganizira Fakultet, kao i na ostalim domaćim i inozemnim znanstvenim i stručnim skupovima. Također, Fakultet hrvatskih studija izdaje interdisciplnarni znanstveno-stručni časopis Kroatologija.

Za sve upite u vezi sa znanstvenom i stručnom djelatnošću Fakulteta hrvatskih studija, možete se obratiti 


Objavljeno: 20. 10. 2015. u 11:30
Jasminka Despot Lučanin

1. 29. i 30. listopada u Briselu će se održati predstavljanje radnog plana Obzora 2020 za 2016./2017. Nakon toga će biti nacionalno predstavljanje u Zagrebu (negdje u studenom), a nakon toga slijede pojedinačna predstavljanja na poziv institucija.

Tekst nacrta dostupan na:

https://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/sites/horizon2020/files/13.%20SC6_2016-2017_pre-publication.pdf

2. Poziv za stručnjake:

Ako ste zainteresirani sudjelovati u evaluaciji natječaja Obzora 2020., informacije o procesu evaluacije i registraciji možete pronaći na: http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/experts/index.html

Detaljnije obavijesti o događanjima Europske komisije dostupne su u široj obavijesti.

Obavijesti Agencije za mobilnost i programe EU koja je zadužena za programe vezane za društvene i humanističke znanosti unutar Obzora te prosljeđuje neke informacije koje bi mogle biti korisne.

29. i 30. listopada u Briselu će se održati predstavljanje radnog plana Obzora 2020 za 2016./2017. Nakon toga će biti nacionalno predstavljanje u Zagrebu (negdje u studenom), a nakon toga slijede pojedinačna predstavljanja na poziv institucija.

Šaljem informacije o natječajima Obzora 2020., događanjima i otvorenim konzultacijama Europske komisije.

Natječaji:

•        Europska komisija objavila je nacrte radnih programa za razdoblje 2016. - 2017. u Obzoru 2020. uključujući i nacrt radnog programa Europa u promjenjivom svijetu – uključiva, inovativna i promišljena društva te Znanost s društvom i za društvo.  Dokumenti su objavljeni ususret procesu službenog usvajanja radnog programa kako bi potencijalnim prijaviteljima i sudionicima pružili uvid u trenutnu situaciju i očekivanja za 2016. i 2017. godinu. Nisu još službeno potvrđeni od strane Europske komisije i podložni su promjenama.  Službena se objava očekuje sredinom listopada, na stranicama Europske komisije za Obzor 2020. i na Portalu za sudionike.  Ako imate pitanja ili želite dodatna pojašnjenja određenih natječaja radnog programa Europa u promjenjivom svijetu – uključiva, inovativna i promišljena društva, molila bih da mi ih pošaljete kako bismo pitanja mogli uputiti Komisiji. Natječaji će biti predstavljeni tijekom konferencije Trust: European Research Co-creating Resilient Societies koja će se održati od 29. – 30. listopada 2015. u Bruxellesu, u organizaciji Europske komisije (DG RTD) i Net4Society projekta u suradnji sa Science Europe i HERA-om.

Tekst nacrta se nalazi na sljedećoj poveznici:

https://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/sites/horizon2020/files/13.%20SC6_2016-2017_pre-publication.pdf

 Dokumenti su objavljeni ususret procesu službenog usvajanja radnog programa te možete vidjeti koji će natječaji biti objavljeni sredinom listopada 2015. na stranicama Europske komisije za Obzor 2020. i na Portalu za sudionike.

Navedeni radni program sastoji se od 4 natječaja koji uključuju 39 tema i druge aktivnosti;

1.               Natječaj Co-creation za rast i uključivost

2.               Natječaj Preokretanje nejednakosti i promoviranje pravednosti

3.               Natječaj Angažiranje zajedno globalno

4.               Natječaj Razumijevanje Europe – promoviranje europskog javnog i kulturnog prostora.

 Pogledajte teme koje će biti financirane te mi slobodno pošaljite pitanja ili ako želite dodatna pojašnjenja određenih natječaja.

•        Europska komisija pokrenula je treće izdanje EU nagrade za žene inovatorice kako bi nagradila tri žene koje su ostvarile izvanredne inovacije i uvele ih na tržište. Cilj nagrade je podići svijest o potrebi za više žena poduzetnica te motivirati žene da iskoriste poslovne mogućnosti  koje se nude u okviru istraživačkih projekata i postanu poduzetnice. Prva nagrada je u iznosu od 100 000 eura, druga nagrada je 50 000 eura i treća nagrada 30 000 eura. Natječaj je otvoren za sve žene iz Europske unije ili pridruženih zemalja Obzoru 2020., osnivačice ili suosnivačice tvrtki koje su profitirale od financijskih sredstava Europske unije za istraživanje i inovacije. Nagrade nisu namijenjene istraživanju ili inovacijama planiranima u budućnosti, već se ocjenjuju dosadašnja postignuća kandidatkinja. Rok za prijavu je 20. listopada 2015., a objava pobjednica očekuje se u 2016. godini. Detaljnije na: http://www.obzor2020.hr/science_society_competitions/detail/4

http://eit.europa.eu/interact/bookshelf/presentation-2016-call-kic-proposals

Konzultacije:

•        Otvorene su konzultacije za drugu fazu pojednostavljenja Obzora 2020. Svoje prijedloge možete uputiti Komisiji do 23. listopada 2015. putem ankete koja se nalazi ovdje: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/H2020SSOpenall. Objava rezultata očekuje se početkom 2016. na Portalu sudionika. Video snimku sastanka koji je na tu temu povjerenik za istraživanja, znanost i inovacije Carlos Moedas održao s predstavnicima europskih organizacija možete pogledati ovdje: http://livestream.com/corlive1/events/4337862.

Događanja:

•        Za sve koji su zainteresirani za sudjelovanje u projektima o društvenim i socijalnim inovacijama, predviđena je mogućnost umrežavanja s projektnim partnerima tijekom konferencije “Social Innovation 2015: Pathways to Social Change - Research, policies and practices in European and global perspectives”,  18.11.2015. u Beču. Prijave su otvorene ovdje: https://www.b2match.eu/socialinnovation2015

Eksperti

•             Ako ste zainteresirani sudjelovati u evaluaciji natječaja Obzora 2020., informacije o procesu evaluacije i registraciji možete pronaći putem sljedeće poveznice: http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/experts/index.html

Svake godine angažira se 25-30 % novih evaluatora te je poželjno više žena evaluatorica. Za sve koji su već registrirani u bazu preporuča se osvježiti profile novim ključnim riječima ovisno o natječaju. Popis stručnjaka koji su sudjelovali u prethodnim evaluacijama Obzor 2020. projekata objavljen je na Portalu sudionika:

http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/funding/reference_docs.html#h2020-expertslists-excellent-erc            

•             Europska komisija objavila je natječaj za sudjelovanje u znanstvenim vijećima koja će Komisiji pružati stručne savjete i neovisnu procjenu rizika u područjima javnog zdravlja, sigurnosti potrošača i o okolišnim rizicima. Natječaj je namijenjen znanstvenicima s 10 ili više godina radnog iskustva u navedenim područjima. Rok za prijavu je 2.studenoga 2015. a detaljne informacije nalaze se ovdje:

http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/call_experts/call_exp_2015_en.htm

Nagrade

•             Horizon Prize for Social Innovation. Otvoreno je glasovanje kako bi građani odlučili koji će od pet izazova biti adresiran u prvoj Obzor 2020. nagradi za društvene inovacije. Izazovi definirani u radnom programu „Uključiva, inovativna i promišljena društva“ su dječja pretilost, starenje stanovništva, integracija imigranata u tržište rada, žensko poduzetništvo i tema vezana za energiju. Detalji se nalaze ovdje: http://ec.europa.eu/research/index.cfm?pg=newsalert&year=2015&na=na-150915-2 ,a glasovanje je moguće na svim jezicima EU-a:

http://ec.europa.eu/research/horizonprize/index.cfm?prize=social-innovation

Događanja:

•             Info dan Europske komisije, predstavljanje radnog programa „Europa u promjenjivom svijetu – uključiva, inovativna i promišljena društva“ za 2016.-2017. godinu i konferencija “Trust: European Research Co-Creating Resilient Societies” održat će se od 29. do 30. listopada 2015. u Bruxellesu u organizaciji Europske komisije (DG RTD) i Net4Society projekta u suradnji sa Science Europe i HERA-om. Registracija je moguća ovdje: http://www.trust-conference.eu/en/181.php. Prvi dan konferencije bit će sniman i dostupan putem video streama.

•             Za sve koji su zainteresirani za sudjelovanje u projektima o društvenim i socijalnim inovacijama, predviđena je mogućnost umrežavanja s projektnim partnerima tijekom konferencije “Social Innovation 2015: Pathways to Social Change - Research, policies and practices in European and global perspectives”,  18.11.2015. u Beču. Prijave su otvorene ovdje: https://www.b2match.eu/socialinnovation2015.

Publikacije

•             Najnovije publikacije Europske komisije relevantne za teme radnog programa „Europa u promjenjivom svijetu – uključiva, inovativna I promišljena društva“ možete pronaći ovdje:

Project Synopses

Policy Reviews

Policy Briefs

Other Publications

•             Publikacije Europske komisije relevantne za područje „Znanost s društvom i za društvo“:

New report on Science Education: “Science Education for Responsible Citizenship”

Preliminary results of She Figures 2015

Indicators for promoting and monitoring Responsible Research and Innovation - Report

•             „Zajednički istraživački centar“

Science & Policy briefing issue #40, October 2015

Obavijesti Zajedničkog istraživačkog centra

 

Za sva daljnja pitanja stojim na raspolaganju.

Marina Pražetina

Viša stručna savjetnica, Odjel za Obzor 2020.

Agencija za mobilnost i programe Europske unije

Frankopanska 26, HR-10 000 Zagreb

tel  +385 (0)1 555 6890 fax +385 (0)1 500 5699

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic