Objavljeno: 23. 10. 2017. u 08:39
admin

 Na proslavi Dana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 19. listopada 2017. nazočnima se obratio rektor zagrebačkoga sveučilišta Damir Boras i podsjetio kako je visoko učilište središte kulture i kulturnoga ponašanja te da je tolerancija civilizacijski doseg i budućnost. Njegov nastup glasno je ometala manja skupina studenata. Mediji su prenijeli da su među njima bili i neki studenti Hrvatskih studija.

Mrežni portal srednja.hr objavio je uz tekst Dore Kršul  „Studenti Filozofskog i Hrvatskih studija glasno izviždali govor rektora Borasa!“ snimku govora rektora Borasa. Objavu s portala www.srednja.hr prenijeli su mnogi mediji, a studentska inicijativa "Studenti se bore" („udruženje studentskih udruga Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu“) popratila ju je na svojoj Facebook-stranici komentarom “Studenti Hrvatskih studija pridružili su se studentima Filozofskog fakulteta u slavlju“ (!).

Izražavam žaljenje zbog nesnošljivosti i nepristojnosti studenata koji su ometali nastup rektora Borasa. Izražavam žaljenje i zbog manipulativnoga izvješćivanja o tom događaju. Oni koji su izvješćivali o njemu, prešutjeli su da je profesor emeritus Milenko Popović prekinuo protokol i glasno osudio ružno ponašanje malobrojnih, no glasnih studenata, za što je dobio dugačak pljesak. 

Profesoru Popoviću zahvaljujem na nesebičnoj i hrabroj obrani akademskoga dostojanstva.

Pročelnik Hrvatskih studija
izv. prof. dr. sc. Mario Grčević

 

P. S. Snimku završetka rektorova govora i u medijskoj javnosti cenzurirani istup prof. Popovića pogledajte ovdje.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic