Objavljeno: 20. 12. 2019. u 11:27
Administrator

Božićna čestitka

 

U petak 20. prosinca 2019. održan je prvi Božićni domjenak Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Tom je prigodom dekan prof. dr. sc. Pavo Barišić nazočnima u dvorani Zagreb uputio sljedeću čestitku.

Magnifice domine Rectore,

poštovani kolegice i kolege,

cijenjeni suradnici,

dragi studentice i studenti,

ponosni prijatelji Fakulteta, dame i gospodo,

dobro došli na prvi božićni domjenak Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu!

Domjenak je po definiciji susret, duhovni i okrjepljujući, uz čašćenje u prijateljskom krugu. A nas je u slavljeničkom ozračju danas ovdje prostorno povezao Fakultet hrvatskih studija i vremenski nadolazeća, najradosnija, vjernička i tradicijska, pučka, obiteljska i osobna, raspjevana svetkovina Božića.

U znaku iščekivanja došašća okončan je i advent našega visokoga učilišta. Nakon više od dvadeset sedam godina priprema i porođajnih muka, jedan od utemeljitelja nazvao je to tridesetogodišnjim ratom za Hrvatske studije, prije deset dana Alma Mater Croatica porodila je naš Fakultet. Uz jednodušnu potporu 32 sastavnice, dočekali smo da odjel Sveučilišta u Zagrebu postane fakultet, 34. ravnopravna sastavnica najvećega i vodećega hrvatskoga sveučilišta.

Stoga s posebnom radošću pozdravljam rektora, profesora Damira Borasa, i zahvaljujem mu što se odazvao na našu svečanost. Pod njegovim je vodstvom Zagrebačko sveučilište povećano i obogaćeno za dva nova fakulteta. U prvom rektorskom mandatu bio je to Fakultet filozofije i religijskih znanosti, do tada Odjel za filozofiju i religijske znanosti Hrvatskih studija. U drugom rektorskom mandatu osnovan je Fakultet hrvatskih studija. Tako je najavio u Pismu namjere prije četiri godine, a potvrdio na Danu Hrvatskih studija prošle i ove godine. Uspostava našega Fakulteta kruna je 350. obljetnice ovoga stožernoga izvorišta visoke naobrazbe, duhovne i znanstvene snage hrvatskoga naroda.

Dopustite da Vam se obratim ne samo kao dekan, nego i u ime osnivača, pokretača ovoga jedinstvenoga nacionalnoga i akademskoga pothvata, koje vidim danas u većem broju. Ali se želim obratiti prije svega u ime više od stotinu sadašnjih zaposlenika te 1395 upisanih studenata. Iskrena hvala, gospodine Rektore, Vama i Vašim vrijednim suradnicima, za ovaj dragocjeni dar Fakulteta hrvatskih studija, proglašen u godini jubileja Sveučilišta. Dar je veličanstven odgojno-obrazovni svjetionik koji kao živi spomenik ostaje iza svih nas!

U Odluci o osnivanju 10. prosinca 2019. ovako su opisane vizija i misija ustanove, njezino poslanje i poziv: „Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet."

Prekjučer smo u javnom prostoru ponovno imali prigodu čuti izljev neistina i provalu pakosti protiv ove ustanove. Oni koji su osuđeni zbog toga što su nezakonitim štrajkom pokušali zaustaviti reformski smjer Hrvatskih studija nastavljaju nanositi štetu. No sada je naposljetku i na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu odbačen njihov priziv protiv pravorijeka Ustavnoga suda RH. Samo bih ovom prigodom želio izjaviti kako je osnivanje Fakulteta hrvatskih studija provedeno pravno besprijekorno i prema najvišim standardima sveučilišne autonomije. Mogu uz to istaknuti paradoks kako o nezakonitosti govore upravo oni koji su osuđeni zbog nezakonita djelovanja. Time su pokazali pravo lice pozivajući u isti mah na ukidanje tri temeljne pravne stečevine modernoga društva i demokracije - na ukidanje autonomije pravosuđa, na ukidanje autonomije medija i na ukidanje autonomije sveučilišta.

Mi smo novi fakultet, koji je dozrijevao u nadi i vedrini, muci i tjeskobi mlade hrvatske slobode i države, a namijenjen je razvojnoj budućnosti ovoga društva, prostora, kulture i države, njihova identiteta i samobitnosti. Svjesni smo povijesnih danosti, izazova, mogućnosti i odgovornosti. Ponosni smo na to što nam je dana mogućnost da gradimo ustanovu koja istražuje i poučava pitanja hrvatske prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Onima koji žele dobro hrvatskoj budućnosti naša je misija stoga razumljiva, spontana i bliska, kao da postoji od davnina. Plemenita i legitimna očekivanja naših predaka i suvremenika pozivaju naš Fakultet: da bude spojnica između predaje i opstanka, da u nizu disciplina i studijskih programa produbljuje znanost o kulturi i kulturnom razvoju, o društvenim činjenicama i kolektivnoj svijesti, da bude sloj svjetla i života koji proučava, poučava i utječe na društvene i prirodne odnose.

Mi smo sada fakultet! Podsjećam da ta riječ dolazi od facultas, što na latinskom znači sposobnost. Na nama je da tu sposobnost utjelovimo i odjelotvorimo.

Mi smo fakultet! U europskoj akademskoj tradiciji Humboldtova sveučilišta „fakultet" označuje zajednicu studenata i nastavnika koja je u slobodnom istraživanju istine sposobna od građana učiniti akademske građane i dobre ljude.

Tim ponosom i tom poniznošću, dragi uzvanici, zazivam vam čestit Božić! Poslužit ću se stihovima hrvatskoga filozofa i pjesnika Rajmunda Kuparea, koji je veći dio svojega stvaralačkoga vijeka proveo u iseljeništvu u Čileu. On je nadolazak svjetla božićne noći prispodobio sljedećim riječima: „Podaj nam Tvoje svjetlo koje si iz raja povuk'o za sobom, / kao što meteor vuče kosu zlatnih prama, / da kroza nj nađemo pukotinu neba koju si napravio / silazeći k nama!"

Neka nas kroz tu pukotinu neba obasjaju i u novoj godini prate dobro zdravlje, znatiželja, entuzijazam, istinoljubivost, kolegijalnost, solidarnost, dobrohotnost, neprijetvornost, jasnije pronicanje opsjena i djelotvornije suprotstavljanje neistinama.

Neka nam mlado ljeto donese obilje svjetla istine, dobra i mira!

Hvala vam na pozornosti!

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS