Objavljeno: 12. 10. 2017. u 16:38
Uređeno: 7. 11. 2017. u 13:26
Iva Ćalić
Promocija Sabranih djela Mare Matočec

Poštovani, 

17. studenog 2017. u  12 sati  u knjižnici Hrvatskih studija održat će se promocija knjige "Sabrana djela Mare Matočec" urednika Vlatka Smiljanića iz biblioteke Hrvatska povijest, izdavača Despot Infinitus.

  Na promociji sudjeluju:

  • prof. dr. sc. Mijo Korade
  • izv. prof. dr. sc. Ivica Miškulin 
  • izdavač gosp. Zvonimir Despot

 

                                                        Veselimo se Vašem dolasku!

 

Iz recenzije:

"Rukopis sabranih djela Mare Matočec višestruko je važan. Gledajući s historiografskog stajališta, radi se o gradivu koje će poslužiti za daljnja istraživanja položaja hrvatskog seljaštva, djelovanja Hrvatske seljačke stranke i same Mare Matočec. Treba ga gledati i kao doprinos regionalnoj povijesti. Također, rukopis sabranih djela predstavlja vrijedan doprinos i za poznavanje povijesti hrvatske pučke književnosti. Treba upozoriti i na lingvističku dimenziju rukopisa jer sabrana djela donose i objedinjeni opus osobe koja je rabila zanimljivu kombinaciju kajkavštine i štokavštine."

Izv. prof. dr. sc. Ivica Miškulin

 

Studija općenito donosi jasniji pogled čitatelju i budućem istraživaču kakvu građu ima pred sobom, što je posebno korisno za teoretičare književnosti. Uz to valja imati na umu da seljačka književnost pokreta braće Radić uopće nije istražena. Stoga je ovo vrlo vrijedan doprinos i hrvatskoj historiografiji, ali i povijesti i analizi književnosti. Valja naglasiti da su Sabrana djela korektno poredana, redoslijed dijelova je logički raspoređen, a posebno valja istaknuti autoričinu specifičnost izraza i originalnost tekstova za koje se urednik posebno potrudio.

 

Prof. dr. sc. Mijo Korade

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic