O nama

Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva znanstvena je i visokoobrazovna novina na hrvatskim sveučilištima po predmetu interesa, teorijskom pristupu, metodološkoj razradi, multidisciplinarnoj zamisli, po važnosti i općem interesu za demografsku i iseljeničku problematiku. Polazeći od spoznaje kako je ljudska populacija najvažniji čimbenik svih djelatnosti u prostoru i društvu, kako su djeca i mladi nositelji hrvatske razvojne budućnosti, kako je hrvatsko iseljeništvo veliko hrvatsko bogatstvo i kako prihvaćanje dekadencije nije povijesna civilizacijska stečevina, ustrojavanje ovakvoga studija u Hrvatskoj velika je akademska, društvena, gospodarska, narodna i nacionalna potreba, osobito nakon što su svi demografski pokazatelji i trendovi u Hrvatskoj postali negativni, a silina recentnoga iseljavanja počela ugrožavati temeljne sustave na kojima počiva svaka, pa i hrvatska država. Iseljenički valovi u cijelom XX. stoljeću i početkom XXI. stoljeća rezultirali su većim brojem hrvatske populacije u iseljeništvu, nego u matičnoj zemlji, pa je razmatranje iseljeničke i migracijske problematike i njezino znanstveno istraživanje i nastavno poučavanje postalo ključno strateško nacionalno pitanje ne samo razvoja, nego i demografskoga opstanka. Shvativši konačno svu složenost demografske, iseljeničke i uopće migracijske problematike, svu uvjetovanost u društvu i prostoru, koju stanovništvo uspostavlja, i objektivnu potrebu za novim razvojnim konceptom temeljenim i na hrvatskom iseljeništvu, ustrojen je potpuno novi studij na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu s izvoditeljima, koji dolaze iz samoga vrha hrvatskih znanstvenih institucija.


Objavljeno: 19. 2. 2024. u 15:08
Monika Balija
Odsjek za demografiju i hrvatsko...

Povodom 40. obljetnice postojanja Hrvatskih studija na Sveučilištu Macquarie u organizaciji Centra hrvatskih studija Sveučilišta Macquaire i Zaklade hrvatskih studija, od 8. do 11. veljače 2024. godine u Sydneyju, održana je multidisciplinarna znanstvena konferencija pod nazivom „Heritage and New Horizons: Croatia and Croatians in a Global Context Conference“.

Na konferenciji je sudjelovalo (uživo ili online) više od 80 znanstvenika, stručnjaka i visokih uzvanika iz Argentine, Australije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Irske, Nizozemske, Njemačke, Poljske i Sjedinjenih Američkih Država koji su u okviru svojih izlaganja otkrili nove znanstvene spoznaje iz područja društvenih, humanističkih i drugih znanosti te pridonijeli rasvjetljavanju Hrvatske i Hrvata u globalnom kontekstu.

Svoj su doprinos u okviru trećega dana konferencije dali i nastavnici s Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Fakulteta hrvatskih studija – dr. sc Monika Balija (tema izlaganja: External Migration of the Republic of Croatia: Volume, Intensity and Characteristics of the Recent Emigrant Wave), dr. sc. Tamara Bodor (tema izlaganja: Fedor Cicak: Reflections of a Croatian emigrant on Croatian post-war society) i doc. dr. sc. Wollfy Krašić (tema izlaganja: Political-national identifications of Croatian labor migrants in the Federal Republic of Germany from the beginning of the 1960s to the disintegration of communist Yugoslavia).

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic