O nama

Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva znanstvena je i visokoobrazovna novina na hrvatskim sveučilištima po predmetu interesa, teorijskom pristupu, metodološkoj razradi, multidisciplinarnoj zamisli, po važnosti i općem interesu za demografsku i iseljeničku problematiku. Polazeći od spoznaje kako je ljudska populacija najvažniji čimbenik svih djelatnosti u prostoru i društvu, kako su djeca i mladi nositelji hrvatske razvojne budućnosti, kako je hrvatsko iseljeništvo veliko hrvatsko bogatstvo i kako prihvaćanje dekadencije nije povijesna civilizacijska stečevina, ustrojavanje ovakvoga studija u Hrvatskoj velika je akademska, društvena, gospodarska, narodna i nacionalna potreba, osobito nakon što su svi demografski pokazatelji i trendovi u Hrvatskoj postali negativni, a silina recentnoga iseljavanja počela ugrožavati temeljne sustave na kojima počiva svaka, pa i hrvatska država. Iseljenički valovi u cijelom XX. stoljeću i početkom XXI. stoljeća rezultirali su većim brojem hrvatske populacije u iseljeništvu, nego u matičnoj zemlji, pa je razmatranje iseljeničke i migracijske problematike i njezino znanstveno istraživanje i nastavno poučavanje postalo ključno strateško nacionalno pitanje ne samo razvoja, nego i demografskoga opstanka. Shvativši konačno svu složenost demografske, iseljeničke i uopće migracijske problematike, svu uvjetovanost u društvu i prostoru, koju stanovništvo uspostavlja, i objektivnu potrebu za novim razvojnim konceptom temeljenim i na hrvatskom iseljeništvu, ustrojen je potpuno novi studij na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu s izvoditeljima, koji dolaze iz samoga vrha hrvatskih znanstvenih institucija.


Objavljeno: 18. 12. 2023. u 08:49
Administrator

U okviru projekta „Migracijski izazovi (MI) – jučer, danas, sutra“ (UP.04.2.1.06.0018), sufinanciranoga od Europske unije i Europskoga socijalnoga fonda, doc. dr. sc. Monika Komušanac s Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo komentirala je rezultate provedenoga znanstvenoga istraživanja iz tematskoga područja suvremenih migracija i radne snage u Hrvatskoj za istarski portal Regional Express.

Prof. Komušanac je u kratkom osvrtu pojasnila opravdanost, metodologiju i ciljeve istraživanja te glavne rezultate vezane uz radno-ekonomski profil hrvatskoga iseljeništva u Irskoj. Primarna strukturno-analitička dimenzija istraživanja bila je usmjerena na usporedbu obrazovanosti i zapošljivosti te karakteristika radnoga mjesta, radnih uvjeta, plaća i sl.

Rezultati i analitički pokazatelji dostupni su na internetskoj stranici: https://www.regionalexpress.hr/site/more/provedeno-znanstvno-istrazhivanje-82-iseljenika-u-irskoj-prije-odlaska-iz-rh-imalo-je-posao-u-hrvatskoj.

Nositelj projekta jest „Udruga mladih i Alumni FET Pula“, a tijekom trogodišnjega provedbenoga razdoblja uključeno je ukupno 14 partnerskih institucija te nekoliko vanjskih suradnika (znanstvenika-istraživača).

Više informacija o projektu dostupno je na internetskoj stranici: https://migracijskiizazovi.eu/.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic