O nama

Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva znanstvena je i visokoobrazovna novina na hrvatskim sveučilištima po predmetu interesa, teorijskom pristupu, metodološkoj razradi, multidisciplinarnoj zamisli, po važnosti i općem interesu za demografsku i iseljeničku problematiku. Polazeći od spoznaje kako je ljudska populacija najvažniji čimbenik svih djelatnosti u prostoru i društvu, kako su djeca i mladi nositelji hrvatske razvojne budućnosti, kako je hrvatsko iseljeništvo veliko hrvatsko bogatstvo i kako prihvaćanje dekadencije nije povijesna civilizacijska stečevina, ustrojavanje ovakvoga studija u Hrvatskoj velika je akademska, društvena, gospodarska, narodna i nacionalna potreba, osobito nakon što su svi demografski pokazatelji i trendovi u Hrvatskoj postali negativni, a silina recentnoga iseljavanja počela ugrožavati temeljne sustave na kojima počiva svaka, pa i hrvatska država. Iseljenički valovi u cijelom XX. stoljeću i početkom XXI. stoljeća rezultirali su većim brojem hrvatske populacije u iseljeništvu, nego u matičnoj zemlji, pa je razmatranje iseljeničke i migracijske problematike i njezino znanstveno istraživanje i nastavno poučavanje postalo ključno strateško nacionalno pitanje ne samo razvoja, nego i demografskoga opstanka. Shvativši konačno svu složenost demografske, iseljeničke i uopće migracijske problematike, svu uvjetovanost u društvu i prostoru, koju stanovništvo uspostavlja, i objektivnu potrebu za novim razvojnim konceptom temeljenim i na hrvatskom iseljeništvu, ustrojen je potpuno novi studij na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu s izvoditeljima, koji dolaze iz samoga vrha hrvatskih znanstvenih institucija.


Objavljeno: 24. 4. 2023. u 15:04
Tamara Bodor

Razgovor studentice Fakulteta hrvatskih studija Barbare Pucko koji je u sklopu kolegija Hrvatska žena u iseljeništvu vodila s hrvatskom iseljenicom Bailey objavljen je u časopisu Matica, a prenio ga je portal Večernjeg lista.

 

Vesna Bailey, rođena Dubrovčanka koja od djetinjstva živi u Kanadi, autorica je svjetskih bestsellera iz područja pedagogije, Notes to my Son i Notes to my Daughter. Prvi intervju za hrvatske medije dala je 2017. godine, a u ovom razgovoru osvrnula se na proces odlaska iz Hrvatske, kako danas gleda na domovinu i rodni grad i u kojem slučaju bi se ovdje vratila.

Cijeli intervju dostupan je na poveznici: https://mojahrvatska.vecernji.hr/vijesti/vesna-bailey-hrvatska-treba-najbolje-od-svojih-mladih-da-je-zajedno-izgrade-kao-svoj-dom-1665635 

Barbara Pucko studentica je diplomskog studija psihologije, komunikologije i demografije i hrvatskog iseljeništva na Fakultetu hrvatskih studija. Intervju koji je vodila s Vesnom Bailey zainteresirao je urednike medija koji prate hrvatsko iseljeništvo te je izvorno objavljen u 3. broju časopisa Matica za ovu godinu pod naslovom "Slavna spisateljica: Moja djeca snažno osjećaju povezanost s hrvatskom".

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic