O nama

Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva znanstvena je i visokoobrazovna novina na hrvatskim sveučilištima po predmetu interesa, teorijskom pristupu, metodološkoj razradi, multidisciplinarnoj zamisli, po važnosti i općem interesu za demografsku i iseljeničku problematiku. Polazeći od spoznaje kako je ljudska populacija najvažniji čimbenik svih djelatnosti u prostoru i društvu, kako su djeca i mladi nositelji hrvatske razvojne budućnosti, kako je hrvatsko iseljeništvo veliko hrvatsko bogatstvo i kako prihvaćanje dekadencije nije povijesna civilizacijska stečevina, ustrojavanje ovakvoga studija u Hrvatskoj velika je akademska, društvena, gospodarska, narodna i nacionalna potreba, osobito nakon što su svi demografski pokazatelji i trendovi u Hrvatskoj postali negativni, a silina recentnoga iseljavanja počela ugrožavati temeljne sustave na kojima počiva svaka, pa i hrvatska država. Iseljenički valovi u cijelom XX. stoljeću i početkom XXI. stoljeća rezultirali su većim brojem hrvatske populacije u iseljeništvu, nego u matičnoj zemlji, pa je razmatranje iseljeničke i migracijske problematike i njezino znanstveno istraživanje i nastavno poučavanje postalo ključno strateško nacionalno pitanje ne samo razvoja, nego i demografskoga opstanka. Shvativši konačno svu složenost demografske, iseljeničke i uopće migracijske problematike, svu uvjetovanost u društvu i prostoru, koju stanovništvo uspostavlja, i objektivnu potrebu za novim razvojnim konceptom temeljenim i na hrvatskom iseljeništvu, ustrojen je potpuno novi studij na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu s izvoditeljima, koji dolaze iz samoga vrha hrvatskih znanstvenih institucija.


Objavljeno: 29. 9. 2022. u 20:05
Monika Komušanac

 

Nastavnica s Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo, doc. dr. sc. Monika Komušanac sudjelovala je na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji „Migracije na rubu Europe: trendovi, politike i izazovi“ u organizaciji Instituta za migracije i narodnosti u Zagrebu. Dvodnevna konferencija interdisciplinarnoga karaktera održava se 29. i 30. rujna 2022. godine u Zagrebu, a temeljni cilj konferencije jest analiza različitih aspekata migracija u europskim zemljama, s naglaskom na prostor Jugoistočne Europe te propitkivanje učinkovitosti migracijskih i integracijskih politika.

Prvoga dana konferencije, na panel-raspravi koja je problematizirala prisilne migracije, predavanje naziva „Migracijski kontekst rata u Ukrajini i njegov potencijalni demografski odraz na Republiku Hrvatsku“ održali su dr. sc. Dražen Živić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i prof. Komušanac. Autori su se u svojem izlaganju osvrnuli na izravne demografske posljedice ratnih zbivanja u Ukrajini u kontekstu pojačanih migracijskih valova unutar i izvan granica Ukrajine, istaknuli sličnosti i razlike u tranzicijskom demografskom putu Ukrajine i Hrvatske te analitički pristupili potencijalnom odrazu ukrajinskoga izbjegličkoga kontingenta na regionalne demografske trendove u Hrvatskoj.

Program konferencije dostupan je na poveznici: https://bit.ly/3y2fnz0.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic