O nama

Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva znanstvena je i visokoobrazovna novina na hrvatskim sveučilištima po predmetu interesa, teorijskom pristupu, metodološkoj razradi, multidisciplinarnoj zamisli, po važnosti i općem interesu za demografsku i iseljeničku problematiku. Polazeći od spoznaje kako je ljudska populacija najvažniji čimbenik svih djelatnosti u prostoru i društvu, kako su djeca i mladi nositelji hrvatske razvojne budućnosti, kako je hrvatsko iseljeništvo veliko hrvatsko bogatstvo i kako prihvaćanje dekadencije nije povijesna civilizacijska stečevina, ustrojavanje ovakvoga studija u Hrvatskoj velika je akademska, društvena, gospodarska, narodna i nacionalna potreba, osobito nakon što su svi demografski pokazatelji i trendovi u Hrvatskoj postali negativni, a silina recentnoga iseljavanja počela ugrožavati temeljne sustave na kojima počiva svaka, pa i hrvatska država. Iseljenički valovi u cijelom XX. stoljeću i početkom XXI. stoljeća rezultirali su većim brojem hrvatske populacije u iseljeništvu, nego u matičnoj zemlji, pa je razmatranje iseljeničke i migracijske problematike i njezino znanstveno istraživanje i nastavno poučavanje postalo ključno strateško nacionalno pitanje ne samo razvoja, nego i demografskoga opstanka. Shvativši konačno svu složenost demografske, iseljeničke i uopće migracijske problematike, svu uvjetovanost u društvu i prostoru, koju stanovništvo uspostavlja, i objektivnu potrebu za novim razvojnim konceptom temeljenim i na hrvatskom iseljeništvu, ustrojen je potpuno novi studij na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu s izvoditeljima, koji dolaze iz samoga vrha hrvatskih znanstvenih institucija.


Objavljeno: 3. 9. 2021. u 15:57
Uređeno: 3. 9. 2021. u 16:09
Monika Komušanac
PROJEKT „DANI DOMOVINSKOGA ODGOJA I...

Temeljem Odluke o dodjeli financijske potpore za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2021. godinu, doc. dr. sc. Rona Bušljeta Kardum s Odsjeka za odgojno-obrazovne znanosti i doc. dr. sc. Monika Komušanac s Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Fakulteta hrvatskih studija, osigurale su osnovnu financijsku potporu Središnjega državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske za pripremu i provedbu projekta Dani domovinskoga odgoja i kulture u iseljeništvu.

Temeljni cilj ovoga vrijednoga projekta jest razvijanje hrvatskoga nacionalnoga identiteta u iseljeništvu, njegovanje i očuvanje hrvatskoga jezika, kulture i baštine te usvajanje vrijednosti domovinskoga odgoja.

U realizaciju projekta mogu se uključiti svi nastavnici i studenti koji smatraju da svojim promišljanjima mogu pridonijeti temeljnom cilju projekta i jačanju stručnih, znanstvenih i inih veza s hrvatskim iseljeništvom. Zainteresirani se mogu javiti voditeljicama projekta, doc. dr. sc. Roni Bušljeti Kardum osobno ili upitom na e-mail adresu: rbusljeta@hrstud.hr ili doc. dr. sc. Moniki Komušanac osobno ili upitom na e-mail adresu mkomusana@hrstud.hr.

Veselimo se suradnji i zajedničkim aktivnostima!

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic