O nama

Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva znanstvena je i visokoobrazovna novina na hrvatskim sveučilištima po predmetu interesa, teorijskom pristupu, metodološkoj razradi, multidisciplinarnoj zamisli, po važnosti i općem interesu za demografsku i iseljeničku problematiku. Polazeći od spoznaje kako je ljudska populacija najvažniji čimbenik svih djelatnosti u prostoru i društvu, kako su djeca i mladi nositelji hrvatske razvojne budućnosti, kako je hrvatsko iseljeništvo veliko hrvatsko bogatstvo i kako prihvaćanje dekadencije nije povijesna civilizacijska stečevina, ustrojavanje ovakvoga studija u Hrvatskoj velika je akademska, društvena, gospodarska, narodna i nacionalna potreba, osobito nakon što su svi demografski pokazatelji i trendovi u Hrvatskoj postali negativni, a silina recentnoga iseljavanja počela ugrožavati temeljne sustave na kojima počiva svaka, pa i hrvatska država. Iseljenički valovi u cijelom XX. stoljeću i početkom XXI. stoljeća rezultirali su većim brojem hrvatske populacije u iseljeništvu, nego u matičnoj zemlji, pa je razmatranje iseljeničke i migracijske problematike i njezino znanstveno istraživanje i nastavno poučavanje postalo ključno strateško nacionalno pitanje ne samo razvoja, nego i demografskoga opstanka. Shvativši konačno svu složenost demografske, iseljeničke i uopće migracijske problematike, svu uvjetovanost u društvu i prostoru, koju stanovništvo uspostavlja, i objektivnu potrebu za novim razvojnim konceptom temeljenim i na hrvatskom iseljeništvu, ustrojen je potpuno novi studij na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu s izvoditeljima, koji dolaze iz samoga vrha hrvatskih znanstvenih institucija.


Objavljeno: 21. 5. 2021. u 15:47
Tamara Bodor

Na međunarodnoj znanstveno – stručnoj konferenciji „Migracije i identitet: Kultura, ekonomija, država (2)“ koja se u organizaciji Instituta za migracije i narodnosti održala od 19. do 21. svibnja sudjelovali su doc. dr. sc. Wollfy Krašić i asistentica Tamara Bodor s Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Samostalnim izlaganjem nastupili su i studenti prve godine studija Demografije i hrvatskog iseljeništva, Luka Antekolović, David Car i Elena Zeko.

Doc. dr. sc. Krašić predstavio je svoj rad „Radnici na privremenom radu u inozemstvu iz Jugoslavije kao sigurnosni izazov za jugoslavenski komunistički režim“ dok je asistentica Bodor predstavila rezultate istraživanja o životu zaslužnog hrvatskog emigranta Fedora Cicaka.

Studenti su se na konferenciji predstavili s čak dva rada. Zajednički rad sve troje studenata „Hrvati u Njemačkoj“ predstavili su David Car i Elena Zeko, a studenti Antekolović i Car za ovaj su skup pripremili i rad „Utjecaj iseljavanja na ostvarivanje strateških ciljeva Republike Hrvatske“ koji je predstavio David Car.

Na konferenciji su sudjelovali profesori i asistenti s drugih odsjeka Fakulteta hrvatskih studija, a cijeli program i knjižica sažetaka dostupni su na poveznici: http://migracije-konferencija2.com/#sponsors.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic