O nama

Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva znanstvena je i visokoobrazovna novina na hrvatskim sveučilištima po predmetu interesa, teorijskom pristupu, metodološkoj razradi, multidisciplinarnoj zamisli, po važnosti i općem interesu za demografsku i iseljeničku problematiku. Polazeći od spoznaje kako je ljudska populacija najvažniji čimbenik svih djelatnosti u prostoru i društvu, kako su djeca i mladi nositelji hrvatske razvojne budućnosti, kako je hrvatsko iseljeništvo veliko hrvatsko bogatstvo i kako prihvaćanje dekadencije nije povijesna civilizacijska stečevina, ustrojavanje ovakvoga studija u Hrvatskoj velika je akademska, društvena, gospodarska, narodna i nacionalna potreba, osobito nakon što su svi demografski pokazatelji i trendovi u Hrvatskoj postali negativni, a silina recentnoga iseljavanja počela ugrožavati temeljne sustave na kojima počiva svaka, pa i hrvatska država. Iseljenički valovi u cijelom XX. stoljeću i početkom XXI. stoljeća rezultirali su većim brojem hrvatske populacije u iseljeništvu, nego u matičnoj zemlji, pa je razmatranje iseljeničke i migracijske problematike i njezino znanstveno istraživanje i nastavno poučavanje postalo ključno strateško nacionalno pitanje ne samo razvoja, nego i demografskoga opstanka. Shvativši konačno svu složenost demografske, iseljeničke i uopće migracijske problematike, svu uvjetovanost u društvu i prostoru, koju stanovništvo uspostavlja, i objektivnu potrebu za novim razvojnim konceptom temeljenim i na hrvatskom iseljeništvu, ustrojen je potpuno novi studij na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu s izvoditeljima, koji dolaze iz samoga vrha hrvatskih znanstvenih institucija.


Objavljeno: 8. 11. 2020. u 19:55
Administrator


Prodekanica Vulić o hrvatskom jeziku kao temelju hrvatskoga identiteta

Prodekanica za međunarodnu suradnju Fakulteta hrvatskih studija prof. dr. sc. Sanja Vulić Vranković gostovala je na Hrvatskoj radioteleviziji u emisiji Hrvatska za 5 urednika i voditelja Branimira Bilića, koja je emitirana na Prvom programu HTV-a 3. studenoga 2020. u 23.25. Govorila je o kulturološkim projektima i kakva je njihova važnost za hrvatski nacionalni i kulturni identitet. Prof. Vulić istaknula je kako nema identiteta bez jezika, jer se bez jezika ne može očuvati identitet. „Hrvatski će jezik ostati u temeljima hrvatskoga identiteta. Koliko jezik bude očuvan, toliko će biti očuvan i identitet. Treći naraštaj Hrvata u iseljeništvu, koji ne govori hrvatskim jezikom, ima svijest o podrijetlu, ali nema pravi hrvatski identitet. Pravi hrvatski identitet imaju samo tamo gdje se govori hrvatski. Identitet je jači što se bolje vlada hrvatskim jezikom. U zajednicama u kojima se izgubilo poznavanje hrvatskoga jezika, mnogi odlaze na tečajeve hrvatskoga jer im je jasno da je to sastavnica koja ima nedostaje. Veliku će ulogu u očuvanju identiteta odigrati odnos prema mladima...“ S profesoricom Vulić razgovarala je novinarka Martina Klaić.

Prilog se može vidjeti ovdje.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic