Književnost i kultura Hrvata u dijaspori
Šifra: 57134
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Sanja Vulić Vranković
Izvođači: dr. sc. Lidija Bogović - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Upoznati studente s književnošću i kulturom Hrvata u tzv. staroj dijaspori europskim susjednim zemljama u kojima još danas žive potomci hrvatskih iseljenika kao nacionalne manjine: Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj; Srbiji, Crnoj Gori, Italiji kao i iseljenika u SAD, Kanadi, Čileu, Australiji, Argentini.
Ishodi učenja:
Literatura:
 1. , Mate Ujević; Gradišćanski Hrvati, Zagreb; Hrvatsko književno društvo sv. Jeronima (1934), , , .
 2. , Ivan Kampuš, ur.; Povijest i kultura gradišćanskih Hrvata; Globus, Zagreb (1995), , , .
 3. , Nikola Benčić; Književnost gradišćanskih Hrvata od 16. stoljeća do 1921.; i od 1921. do danas; Sekcija DHK i Hrvatskoga Centra P.E.N-a za Proučavanje Književnosti u Hrvatskom Iseljeništvu (1998), , , .
 4. , Dragutin Pavličević; Moravski Hrvati; Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb (1994), , , .
 5. , Alojz Jembrih; Na izvori gradišćanskohrvatskoga jezika i književnosti; Znanstveni Inst. Gradišćanskih Hrvatov (1997), , , .
1. semestar
Obavezni predmet - Redovni smjer - Znanstveni
Termini konzultacija:
 • prof. dr. sc. Sanja Vulić Vranković:


  Utorkom od 15.40 do 16.40.

  Lokacija:
 • dr. sc. Lidija Bogović:

  Ponedjeljkom od 9.30 do 10.30 sati ili prema dogovoru, uz prethodnu najavu e-pismom.

  Lokacija: 113
Obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic