Indijska filozofija
Šifra: 213958
ECTS: 3.0
Nositelji:
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Ciljevi su predmeta uvesti studente u poznavanje velikih istočnih kultura i filozofije koju se one razvile: u prvome redu u filozofiju arapsko-islamskoga i u indijskoga kruga i njihov kulturni kontekst, a zatim i u
osnovne pojmove dalekoistočnih kultura i filozofije. To je za studij filozofije i kulture vrlo bitno jer je arapska filozofija imala velik utjecaj na srednjovjekovnu europsku filozofiju. Studenti dobivaju uvid u arapsku filozofiju i glavne mislioce u njoj u kontekstu prednjoistočne i islamske kulture. Isto tako, predmet uvodi studente i u indijsku filozofiju i njezin kulturni kontekst. To je bitno jer se radi o jednoj od najsamosvojnijih, najrazvijenijih i najbogatijih filozofskih tradicija čovječanstva. Upoznavanje s indijskim filozofskim sustavima i problemima bitno širi vidike i kritičko mišljenje studenata filozofije i kulture.
U sklopu predmeta izvode se kolegiji: Indijska filozofija, Arapska filozofija i Kineska filozofija.

Akademska postignuća na razini programa kojima predmet pridonosi:
Kritički prosuđivati o filozofskim problemima u arapskim i indijskim filozofskim tekstovima u društveno-povijesnome kontekstu.
Pred stručnjacima i laicima jasno komunicirati svoje zaključke i argumente o stručnim i znanstvenim pitanjima.
Odgovorno i samostalno iznositi sadržaje iz struke koji sadrže etičke vrijednosti iz indijske kulture u usporedbi s prednjoistočnim i europskim sustavima vrijednosti.
Tumačiti najvažnija djela pojedinih filozofskih disciplina te kritički analizirati i procijeniti u njima sadržana stajališta i argumente.
Samostalno provoditi znanstvena istraživanja iz područja filozofije i pisati filozofske radove na jasan i organiziran način.
Prosuđivati interdisciplinarno i uvažavati različite znanstvene metodologije i poglede na posebna pitanja i probleme.
Argumentirati i racionalno braniti vlastita filozofska shvaćanja.

Očekivana akademska postignuća na razini predmeta

Analizirati i uspoređivati arapske i skolastičke filozofske tekstove i problematiku u njima u kontekstu njihovih kultura.
Analizirati i uspoređivati brahmanističke, buddhističke i đinističke tekstove sa zapadnim filozofskim tekstovima u
kulturnome kontekstu.
Kritički procjenjivati općevrijednost grčke filozofije u mediju drugoga, arapskoga, jezika.
Vrjednovati spoznajnokritičke, ontološke i etičke implikacije indijskih filozofskih sustava u usporedbi sa zapadnima.
Na temelju stečenih znanja osmisliti i oblikovati stručni rad iz neke poredbenofilozofijske teme koja uključuje arapsku ili indijsku filozofiju.

Sadržaj predmeta
Uvod u najstarije izvore za indijsku filozofiju: Vede i upanišadi. U pretpostavke buddhističke i jinističke filozofije. U kasnije klasične sustave buddhističke i brahmanističke filozofije. U klasične sustave indijske filozofije i teologije. U skolastičke auktore. U neohinduističku filozofiju. Uloga filozofije u indijskoj kulturi, religijama i društvu tijekom povijesti.
1.-2. tema: Uvod. Pojam filozofije u Indiji. Narav izvora za povijest filozofije. Razdoblja povijesti indijske filozofije.
3.-5. tema:Vrijeme, mjesto kristalizacije i ustroj korpusa Veda. Početci indijske misaonosti u vedskim zbirkama.
Ishodi učenja:
Literatura:
2. semestar Ne predaje se
FIL-DIPL (17983) - Istočne filozofije i kulture - Redovni studij - Filozofija

4. semestar Ne predaje se
FIL-DIPL (17983) - Istočne filozofije i kulture - Redovni studij - Filozofija
Termini konzultacija:
Obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic