O nama

Studij komunikologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu utemeljen je 1996. godine i to prvo kao studij novinarstva, a 2005. godine preimenovan je u studij komunikologije. Studij je zasnovan na temeljnim znanjima iz komunikologije, novinarstva, povijesti medija i odnosa s javnošću. Studenti tijekom studija stječu znanje o metodama istraživanja masovne komunikacije i obrade podataka te o povijesnom razvoju novinarstva i masovne komunikacije u svijetu i Hrvatskoj. Studenti komunikologije dobivaju temeljna znanja o medijima i osobitostima izvještavanja za njih, usmjeravaju se za rad na početnim poslovima u nekom od medija ili tvrtkama, tj. odjelima za odnose s javnošću. Zapošljavanje nije nužno ograničeno na područje medija i komunikologije. Studenti komunikologije Hrvatskih studija okupljeni su oko Udruge studenata komunikologije i novinarstva Komuna, koja je osnovana 2008. godine i svake godine organiziraju studentski simpozij "Mediji na drukčiji način".


Objavljeno: 22. 7. 2022. u 23:19
Administrator

Fakultet hrvatskih studija i Media servis global d.o.o. sklopili su 18. srpnja 2022. Ugovor o suradnji u izvođenju stručne prakse za studente Fakulteta hrvatskih studija. Ugovor su potpisali o. d. dekana Fakulteta hrvatskih studija akademik Stjepan Ćosić i programska direktorica Media servisa Ana Smrečki. Studentska praksa u Media servisu pod mentorskim vodstvom izvodit će se za studente komunikologije, sociologije, filozofije i kulture te filozofije u trajanju od po 60 sati za svakoga studenta­praktikanta.

Media servis je radijska informativna agencija koja na medijskom tržištu djeluje od 2003., a proizvodi vijesti za 50 radijskih postaja u Republici Hrvatskoj s dosegom od 2 milijuna slušatelja tjedno. Vijesti Media servisa obrađuju dnevno-političke aktualnosti, gospodarske teme, donose priče o kreativnim industrijama i športu. Iako su vijesti Media servisa njegov najpoznatiji proizvod, vrlo popularna je i tjedna emisija „Intervju tjedna Media servisa“, u kojoj su tijekom 19 godina gostovali brojni hrvatski premijeri, predsjednici, ministri, saborski zastupnici, ugledni liječnici, profesori i akademici, nogometni izbornici, ali i brojni strani dužnosnici i gosti.

„Dobar novinar postaje se jedino iskustvom i praksom, a za to je potrebno vrijeme i velika želja za učenjem. Ne postoji nikakav čarobni štapić za to. Praksa na Media servisu će budućim praktikantima, studentima Fakulteta hrvatskih studija dati upravo to, upoznavanje s radijskim novinarstvom. Iz prve ruke vidjet će kako funkcionira radio, kako nastaju vijesti, prilozi i intervju, kako se obrađuju tonovi i kako se nositi s brzinom i odgovornošću koje imamo prema našim slušateljima“, poručila je programska direktorica Media servisa Ana Smrečki, koja će na početku upoznati studente s redakcijom te informativne radijske agencije.

„Naš slogan glasi: „Najbrža istina“, a osim osnova radijskoga novinarstva, mlade ljude koji su pogotovo u današnje vrijeme izloženi poplavom lažnih vijesti, od početka treba naučiti da ono što pišu i objavljuju mora biti brzo, točno i provjereno. Tim više što je prema svim posljednjim istraživanjima na razini Europske unije radio već dugi niz godina medij kojemu se najviše vjeruje. To je za nas, medijske djelatnike, veliko priznanje, ali i obveza“, poručuje Ana Smrečki, koja je inače i sama bila studentica Hrvatskih studija, gdje se je tijekom studija odlučila upravo za karijeru na radiju.

Praksa za zainteresirane studente u Media servisu traje najmanje dva tjedna. Tijekom njih studenti, osim u redakciji, svoje prve novinarske korake stvaraju i na terenu, na konferencijama za medije, sjednicama Hrvatskoga sabora ili Vlade.

Osim ugovorene prakse studentima će biti omogućena i terenska nastava u okviru koje će obići redakcije radijskih postaja: Enter Zagreb, Antena Zagreb, Narodni radio, Gold FM, informativne radijske agencije Media servis, marketinške agencije Radijski festival d.o.o. Za najbolje studente postoji i mogućnost zapošljavanja u redakciji Media servisa, nakon obavljene prakse ili naknadno i to u njihovoj informativnoj i športskoj redakciji.


 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2023. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS