O djelatniku
doc. dr. sc. Lucija Krešić Nacevski
Zvanje:docent
Funkcija:docent
Konzultacije:

utorak, 13-14h

Telefon:245 7638
Telefon kućni:7638
E-mail: E-mail
Odsjek: ODSJEK ZA HRVATSKI LATINITET
Godina doktoriranja:2015.
Na odjelu od:2008.

Nastava

prijediplomski

diplomski

Životopis

Rođena je 1981. u Splitu. Diplomirala je studij klasične filologije na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2005.god. Na Odsjeku za informacijske znanosti 2011. diplomirala je bibliotekarstvo. Doktorirala je 2015.god. na poslijediplomskom studiju medijevistike s temom Jezično-paleografska analiza kodeksa Passionale MR 164. Od 2004. do 2008.god. bila je zaposlena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (Zbirka rukopisa i starih knjiga) na redakturi bibliografije hrvatskog latinizma Šime Jurića i reviziji neolatinističkog fonda Zbirke. Od 2008. zaposlena je na mjestu znanstvene novakinje i asistentice na projektu Pavla Knezovića Književnojezični latinizam u franjevačkoj baštini na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Usavršavala se na stipendijama Sveučilišta u Utrechtu (Department for Medieval Studies, 2009.),  Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zadru (Odjel za knjižničarstvo, 2011. god) i King's Collegea u Londonu (Classics Department, 2016.). Na Odjelu za hrvatski latinitet Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu sudjelovala je u nastavi dvanaestak predmeta. Od 2016. je u zvanju znanstvene suradnice (klasična filologija). Bila je voditeljica je projekta Sveučilišta u Zagrebu Klasicizam i antiklasicizam u renesansom latinitetu (2016, 2017). Od 2020. zaposlena je na radnom mjestu docenta. Interesi i istraživanja: srednjovjekovni latinitet i latinska paleografija, hrvatska hagiografija na latinskome jeziku, biblijski latinski i grčki jezik, povijest knjige i kodikologija srednjega vijeka, utjecaj antike na hrvatski latinitet i prigodničarska poezija 19og stoljeća. Aktivno se služi engleskim, novogrčkim i njemačkim jezikom, a pasivno većinom romanskih jezika. Živi u Zagrebu.

Objavljeni radovi u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji
Napomena: Ove radove održava Knjižnica Instituta Ruđer Bošković koja vodi projekt Hrvatske znanstvene bibliografije CROSBI. Ovim linkom možete vidjeti sve podatke o radovima koje su autori unijeli u bazu podataka.

Za sve izmjene možete se obratiti na help@bib.irb.hr, a na istu adresu možete uputiti i sva vaša pitanja i sugestije vezana uz CROSBI.
Profesionalni interesi i članstva

Matica hrvatska, Hrvatska akademska zajednica, IANLS (International Association of Neolatin Studies), SRS (Soceity for Renaissance Studies)

Izabrani projekti

 Književnojezični latinizam u franjevačkoj baštini 2008.-2012. (novakinja)

Crkva i latinski u Hrvatskoj i BiH: jezik, žanrovi, povijest (2015, suradnica)

Klasicizam i antiklasicizam u latinskoj renesansnoj književnosti (2016, 2017, voditeljica)

Tihi pregaoci: redovnički prinosi hrvatskoj i europskoj kulturi (2020-2026, suradnica, članica organizacije)

Povijest zaposlenja

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu (2004-2008)

Fakultet hrvatskih studija (2008 nadalje)

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic