O nama

Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva znanstvena je i visokoobrazovna novina na hrvatskim sveučilištima po predmetu interesa, teorijskom pristupu, metodološkoj razradi, multidisciplinarnoj zamisli, po važnosti i općem interesu za demografsku i iseljeničku problematiku. Polazeći od spoznaje kako je ljudska populacija najvažniji čimbenik svih djelatnosti u prostoru i društvu, kako su djeca i mladi nositelji hrvatske razvojne budućnosti, kako je hrvatsko iseljeništvo veliko hrvatsko bogatstvo i kako prihvaćanje dekadencije nije povijesna civilizacijska stečevina, ustrojavanje ovakvoga studija u Hrvatskoj velika je akademska, društvena, gospodarska, narodna i nacionalna potreba, osobito nakon što su svi demografski pokazatelji i trendovi u Hrvatskoj postali negativni, a silina recentnoga iseljavanja počela ugrožavati temeljne sustave na kojima počiva svaka, pa i hrvatska država. Iseljenički valovi u cijelom XX. stoljeću i početkom XXI. stoljeća rezultirali su većim brojem hrvatske populacije u iseljeništvu, nego u matičnoj zemlji, pa je razmatranje iseljeničke i migracijske problematike i njezino znanstveno istraživanje i nastavno poučavanje postalo ključno strateško nacionalno pitanje ne samo razvoja, nego i demografskoga opstanka. Shvativši konačno svu složenost demografske, iseljeničke i uopće migracijske problematike, svu uvjetovanost u društvu i prostoru, koju stanovništvo uspostavlja, i objektivnu potrebu za novim razvojnim konceptom temeljenim i na hrvatskom iseljeništvu, ustrojen je potpuno novi studij na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu s izvoditeljima, koji dolaze iz samoga vrha hrvatskih znanstvenih institucija.


Objavljeno: 31. 5. 2024. u 08:20
Administrator

Terenska nastava I. i Terenska nastava II. za studente treće i četvrte godine studija demografije i hrvatskoga iseljeništva, održane su u razdoblju od 23. do 26. svibnja 2024. godine u Boki kotorskoj pod voditeljstvom nastavnica dr. sc. Tamare Bodor i doc. dr. sc. Monike Komušanac.

Studenti demografije i hrvatskoga iseljeništva posjetili su u petak 24. svibnja Generalni konzulat Republike Hrvatske u Kotoru, gdje su im se obratili mr. sc. Jasminka Lončarević, generalna konzulica, Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskoga nacionalnoga vijeća Crne Gore te Marija Mihaliček, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Boki kotorskoj.

Tijekom radnoga sastanka, studentima je pružen cjeloviti uvid u položaj Hrvata u Crnoj Gori, demografske trendove, političku situaciju i ostale izazove s kojima se susreće hrvatska manjina,  a ujedno je i predstavljen djelokrug Konzulata i hrvatskih udruga koje promiču i njeguju očuvanje hrvatskoga nacionalnoga identiteta.

Posjeti su nazočili i predstavnici portala Radio Dux, a tom su prigodom voditeljice terenske nastave istaknule nekoliko specifičnosti vezanih uz studij demografije i hrvatskoga iseljeništva.

„Cilj studijskog programa je ponajprije posvijestiti među mladim ljudima, koji su nositelji budućnosti Hrvatske, krucijalan problem u hrvatskom društvu, a to je opadanje stanovništva, zbog čega je pokrenut Studij demografije, koji u svojoj glavnoj sastavnici ima i proučavanje hrvatskog iseljeništva, s obzirom na to da Hrvati iseljavaju dug niz stoljeća, da u brojnim zemljama u svijetu imamo i manjinske zajednice i hrvatsko iseljeništvo koje nam je važno proučavati za hrvatski ukupni razvoj“, izjavila je profesorica Tamara Bodor.

„S obzirom na to da smo mlad studij, dosta ulažemo u to da promoviramo novi studijski program. Specifičnost je što se takav studijski program izvodi jedino na Sveučilištu u Zagrebu, na Fakultetu hrvatskih studija i vidimo da porast za proučavanje demografije, osobito hrvatskoga iseljeništva raste, a time i interes studenata i nadamo se da će ove godine biti ista situacija“, zaključila je pročelnica Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo, Monika Komušanac.

Više o posjeti:

https://glashrvatske.hrt.hr/hr/izvan-domovine/posjet-studenata-s-odsjeka-za-demografiju-i-hrvatsko-iseljenistvo-boki-11574383

http://www.radiodux.me/vijesti/drustvo/posjet-studenata-s-odsjeka-za-demografiju-i-hrvatsko-iseljenistvo-boki

 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic