O nama

Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva znanstvena je i visokoobrazovna novina na hrvatskim sveučilištima po predmetu interesa, teorijskom pristupu, metodološkoj razradi, multidisciplinarnoj zamisli, po važnosti i općem interesu za demografsku i iseljeničku problematiku. Polazeći od spoznaje kako je ljudska populacija najvažniji čimbenik svih djelatnosti u prostoru i društvu, kako su djeca i mladi nositelji hrvatske razvojne budućnosti, kako je hrvatsko iseljeništvo veliko hrvatsko bogatstvo i kako prihvaćanje dekadencije nije povijesna civilizacijska stečevina, ustrojavanje ovakvoga studija u Hrvatskoj velika je akademska, društvena, gospodarska, narodna i nacionalna potreba, osobito nakon što su svi demografski pokazatelji i trendovi u Hrvatskoj postali negativni, a silina recentnoga iseljavanja počela ugrožavati temeljne sustave na kojima počiva svaka, pa i hrvatska država. Iseljenički valovi u cijelom XX. stoljeću i početkom XXI. stoljeća rezultirali su većim brojem hrvatske populacije u iseljeništvu, nego u matičnoj zemlji, pa je razmatranje iseljeničke i migracijske problematike i njezino znanstveno istraživanje i nastavno poučavanje postalo ključno strateško nacionalno pitanje ne samo razvoja, nego i demografskoga opstanka. Shvativši konačno svu složenost demografske, iseljeničke i uopće migracijske problematike, svu uvjetovanost u društvu i prostoru, koju stanovništvo uspostavlja, i objektivnu potrebu za novim razvojnim konceptom temeljenim i na hrvatskom iseljeništvu, ustrojen je potpuno novi studij na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu s izvoditeljima, koji dolaze iz samoga vrha hrvatskih znanstvenih institucija.


Objavljeno: 25. 5. 2023. u 20:48
Uređeno: 29. 5. 2023. u 13:11
Tamara Bodor
Posjet studenata demografije i...

Prvog dana terenske nastave u Trstu studenti 4. godine studija demografije i hrvatskoga iseljeništva posjetili su hrvatski konzulat u tom gradu. Primila ih je generalna konzulica Nevenka Grdinić koja im je održala predavanje o hrvatskom diplomatsko-konzularnom predstavništvu.

Objasnila je kako u svijetu postoji oko 100 hrvatskih konzulata i veleposlanstava od kojih neki pokrivaju više država. Tako, primjerice, hrvatsko veleposlanstvo u Italiji pokriva i Maltu, Cipar te republiku San Marino. Hrvatsko veleposlanstvo u Italiji smješteno je u glavnom gradu Rimu dok se u Trstu i Milanu nalaze hrvatski konzulati. Hrvatski konzulat u Trstu pokriva, osim regije Furlanije-Julijske krajine s Trstom, regiju Veneto s Venecijom te Južni Tirol s gradom Bolzanom. 

Hrvatski konzulat u Trstu otvoren je 1996. godine, a osim glavnih poslova poput izdavanja dokumenata hrvatskim državljanima, konzularno osoblje bavi se organizacijom kulturnih događaja poput izložbi, koncerata, predstava, domjenaka i slično. Osobito se ti događaji organiziraju povodom hrvatskih državnih praznika. U takvim organizacijama konzulat često surađuje s hrvatskom iseljeničkom zajednicom u Trstu, a veliku podršku takvim događajima daje i tršćanski gradonačelnik.

U opuštenoj atmosferi konzulica Grdinić i njezini suradnici podijelili su sa studentima svoja iskustva iz bogate diplomatske karijere te ih potaknuli da i sami krenu u smjeru diplomacije u kojoj će, s obzirom na predmet i interes istraživanja, u budućnosti biti itekako potrebni. 

Studenti u Trstu borave od 25. do 28. svibnja u okviru obaveznog kolegija Terenska nastava 2 te će u idućim danima posjetiti hrvatsku zajednicu u tom gradu čiji su im članovi pripremili raznovrstan i sadržajan program.

 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic