O nama

Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva znanstvena je i visokoobrazovna novina na hrvatskim sveučilištima po predmetu interesa, teorijskom pristupu, metodološkoj razradi, multidisciplinarnoj zamisli, po važnosti i općem interesu za demografsku i iseljeničku problematiku. Polazeći od spoznaje kako je ljudska populacija najvažniji čimbenik svih djelatnosti u prostoru i društvu, kako su djeca i mladi nositelji hrvatske razvojne budućnosti, kako je hrvatsko iseljeništvo veliko hrvatsko bogatstvo i kako prihvaćanje dekadencije nije povijesna civilizacijska stečevina, ustrojavanje ovakvoga studija u Hrvatskoj velika je akademska, društvena, gospodarska, narodna i nacionalna potreba, osobito nakon što su svi demografski pokazatelji i trendovi u Hrvatskoj postali negativni, a silina recentnoga iseljavanja počela ugrožavati temeljne sustave na kojima počiva svaka, pa i hrvatska država. Iseljenički valovi u cijelom XX. stoljeću i početkom XXI. stoljeća rezultirali su većim brojem hrvatske populacije u iseljeništvu, nego u matičnoj zemlji, pa je razmatranje iseljeničke i migracijske problematike i njezino znanstveno istraživanje i nastavno poučavanje postalo ključno strateško nacionalno pitanje ne samo razvoja, nego i demografskoga opstanka. Shvativši konačno svu složenost demografske, iseljeničke i uopće migracijske problematike, svu uvjetovanost u društvu i prostoru, koju stanovništvo uspostavlja, i objektivnu potrebu za novim razvojnim konceptom temeljenim i na hrvatskom iseljeništvu, ustrojen je potpuno novi studij na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu s izvoditeljima, koji dolaze iz samoga vrha hrvatskih znanstvenih institucija.


Objavljeno: 17. 4. 2023. u 10:36
Tamara Bodor

Studenti Fakulteta hrvatskih studija su 12. travnja, u okviru kolegija „Hrvatski kulturni turizam“ posjetili retrospektivnu izložbu slikara Otona Ivekovića u Galeriji Klovićevi dvori. Vodič je izložbu predstavio u tri dijela zbog kompleksnih povijesno-političkih okolnosti za vrijeme kojih nastaju djela Otona Ivekovića.

Studenti su imali priliku vidjeti pozamašan opus koji se sastoji od portreta, historijskog slikarstva, slikarstva vezanog uz literarne predloške, pejzaža, sakralnog slikarstva i djela izloženih na svjetski poznatim izložbama. Prva retrospektivna izložba održana je 1995. godine u Umjetničkom paviljonu, a sadašnja se smatra najvećom postavljenom izložbom Otona Ivekovića.

Oton Iveković hrvatski je slikar poznat po djelima s motivima iz hrvatske povijesti. Školovao se u Zagrebu, Beču, Münchenu i Karlsruheu, ali veći dio stvaralaštva provodi u Zagrebu kao profesor i ravnatelj likovnih i obrazovnih institucija. Iako ga se pamti kao slikara hrvatskog historicizma, Oton Iveković bavio se kostimografijom, scenografijom i publicistikom. Tijekom Prvog svjetskog rata bio je ratni slikar austro-ugarske vojske pa je boravio na bojištima. Studenti su imali priliku vidjeti Ivekovićeva najpoznatija djela: Dolazak Hrvata na Jadran, Smrt Petra Svačića, Smaknuće Matije Gupca na Markovom trgu, Oproštaj Petra i Katarine Zrinski, Poljubac mira hrvatskih velmoža kralju Kolomanu i brojne druge.

Vodič je stavio naglasak na objašnjavanje povijesnog aspekta nastanka umjetničkih djela kao i njihove umjetničke vrijednosti i interpretacije poput isticanja slikanja portreta u „plein-airu“ što se smatralo netipičnim za taj period. Iveković je tijekom života naslikao više od tisuću slika, a upravo retrospektivna izložba pokazuje raznovrsnost i kvalitetu njegovih djela.

Nakon izlaganja studenti su imali priliku postaviti pitanja, ali i samostalno prošetati izložbom kako bi detaljno proučili djela jednog od najistaknutijih umjetnika hrvatske moderne.

Lina Crgol

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic