O nama

Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva znanstvena je i visokoobrazovna novina na hrvatskim sveučilištima po predmetu interesa, teorijskom pristupu, metodološkoj razradi, multidisciplinarnoj zamisli, po važnosti i općem interesu za demografsku i iseljeničku problematiku. Polazeći od spoznaje kako je ljudska populacija najvažniji čimbenik svih djelatnosti u prostoru i društvu, kako su djeca i mladi nositelji hrvatske razvojne budućnosti, kako je hrvatsko iseljeništvo veliko hrvatsko bogatstvo i kako prihvaćanje dekadencije nije povijesna civilizacijska stečevina, ustrojavanje ovakvoga studija u Hrvatskoj velika je akademska, društvena, gospodarska, narodna i nacionalna potreba, osobito nakon što su svi demografski pokazatelji i trendovi u Hrvatskoj postali negativni, a silina recentnoga iseljavanja počela ugrožavati temeljne sustave na kojima počiva svaka, pa i hrvatska država. Iseljenički valovi u cijelom XX. stoljeću i početkom XXI. stoljeća rezultirali su većim brojem hrvatske populacije u iseljeništvu, nego u matičnoj zemlji, pa je razmatranje iseljeničke i migracijske problematike i njezino znanstveno istraživanje i nastavno poučavanje postalo ključno strateško nacionalno pitanje ne samo razvoja, nego i demografskoga opstanka. Shvativši konačno svu složenost demografske, iseljeničke i uopće migracijske problematike, svu uvjetovanost u društvu i prostoru, koju stanovništvo uspostavlja, i objektivnu potrebu za novim razvojnim konceptom temeljenim i na hrvatskom iseljeništvu, ustrojen je potpuno novi studij na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu s izvoditeljima, koji dolaze iz samoga vrha hrvatskih znanstvenih institucija.


Objavljeno: 11. 11. 2022. u 18:21
Uređeno: 11. 11. 2022. u 18:25
Monika Komušanac

Profesorica s Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo, doc. dr. sc. Monika Komušanac, sudjelovala je u petak, 11. studenoga 2022. godine na međunarodnoj konferenciji STATE (IN) STABILITY: past, present, and future perspectives for the nation state.  Konferencija je održana u organizaciji Libertas međunarodnoga sveučilišta u online okruženju te je obuhvatila ukupno 45 sudionika čije su teme prezentirane u 6 različitih panel-rasprava. Osnovni cilj konferencije jest razmjena teorijskoga, empirijskoga i komparativnoga znanja o migracijama i njihovom utjecaju na državnu i prostornu stabilnost.

 

Doc. dr. sc. Monika Komušanac održala je izlaganje naslova Contemporary Migration Trends in Croatia and Demographic (Spatial) Stabilty u kojemu je izdvojila faktore demografske nestabilnosti Hrvatske s posebnim osvrtom na nove (i) migracijske trendove koji najavljuju tzv. nove procese demografske supstitucije. Izlaganje je djelomično obuhvatilo i osvrt na rezultate anketnoga istraživanja provedenoga u sklopu projekta Mreža 2050, Demografija – od izazova do odgovora na kojemu je Odsjek za demografiju i hrvatsko iseljeništvo partner u tematskom području migracija i nacionalne sigurnosti.

 

Program konferencije dostupan je ovdje.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic