O nama

Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva znanstvena je i visokoobrazovna novina na hrvatskim sveučilištima po predmetu interesa, teorijskom pristupu, metodološkoj razradi, multidisciplinarnoj zamisli, po važnosti i općem interesu za demografsku i iseljeničku problematiku. Polazeći od spoznaje kako je ljudska populacija najvažniji čimbenik svih djelatnosti u prostoru i društvu, kako su djeca i mladi nositelji hrvatske razvojne budućnosti, kako je hrvatsko iseljeništvo veliko hrvatsko bogatstvo i kako prihvaćanje dekadencije nije povijesna civilizacijska stečevina, ustrojavanje ovakvoga studija u Hrvatskoj velika je akademska, društvena, gospodarska, narodna i nacionalna potreba, osobito nakon što su svi demografski pokazatelji i trendovi u Hrvatskoj postali negativni, a silina recentnoga iseljavanja počela ugrožavati temeljne sustave na kojima počiva svaka, pa i hrvatska država. Iseljenički valovi u cijelom XX. stoljeću i početkom XXI. stoljeća rezultirali su većim brojem hrvatske populacije u iseljeništvu, nego u matičnoj zemlji, pa je razmatranje iseljeničke i migracijske problematike i njezino znanstveno istraživanje i nastavno poučavanje postalo ključno strateško nacionalno pitanje ne samo razvoja, nego i demografskoga opstanka. Shvativši konačno svu složenost demografske, iseljeničke i uopće migracijske problematike, svu uvjetovanost u društvu i prostoru, koju stanovništvo uspostavlja, i objektivnu potrebu za novim razvojnim konceptom temeljenim i na hrvatskom iseljeništvu, ustrojen je potpuno novi studij na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu s izvoditeljima, koji dolaze iz samoga vrha hrvatskih znanstvenih institucija.


Objavljeno: 31. 3. 2022. u 09:48
Administrator

U četvrtak 31.3.2022. na Fakultetu hrvatskih studija gostovati će prof. dr. sc. Jim Parry sa Sveučilišta u Leedsu iz Velike Britanije. Profesor Parry došao je na poziv doc. dr. sc. Matije Mate Škerbića.

Na fakultetu prof. Parry će održati predavanje studenticama i studentima demografije i hrvatskoga iseljeništva u sklopu teme Bioetika i sport s naslovom 'Što je pogrešno s dopingom?' (What is wrong with doping?). Također, održati će i radionicu sa studenticama i studentima odsjeka za filozofiju i kulturologiju na temu 'Konceptualna analiza: koncept kažnjavanja' (Conceptual analysis: concept of punishment).

Valja istaknuti kako je prof. Parry dugogodišnji predstojnik katedre Odsjeka za filozofiju na Sveučilištu u Leedsu, pomoćnik ravnatelja Britanskoga nacionalnoga Centra izvrsnosti u nastavi i učenju u primijenjenoj interdisciplinarnoj etici, te član Nacionalnoga predmetnoga centra za filozofiju i religiju.

Također, prof. Parry jedan je od globalnih bardova filozofije sporta te vodeći autoritet u filozofiji olimpizma i autor najvažnijih knjiga iz toga područja kao što su The Olympic Games Explained (2005, s V. Girginovom), Olympic Ethics and Philosophy (2012, s M. McNamee) i Olympic Values and Ethics (2012, sa S. Brownellom). Osnivač je Britanske olimpijske akademije te Britanskoga društva za filozofiju sporta (BPSA). Posljednje dvije godine intenzivno se bavi nekim od najvažnijih problema u suvremenom sportu kao što su pitanja e-sporta i problemom kategorizacije u sportu.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic