O nama

Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva znanstvena je i visokoobrazovna novina na hrvatskim sveučilištima po predmetu interesa, teorijskom pristupu, metodološkoj razradi, multidisciplinarnoj zamisli, po važnosti i općem interesu za demografsku i iseljeničku problematiku. Polazeći od spoznaje kako je ljudska populacija najvažniji čimbenik svih djelatnosti u prostoru i društvu, kako su djeca i mladi nositelji hrvatske razvojne budućnosti, kako je hrvatsko iseljeništvo veliko hrvatsko bogatstvo i kako prihvaćanje dekadencije nije povijesna civilizacijska stečevina, ustrojavanje ovakvoga studija u Hrvatskoj velika je akademska, društvena, gospodarska, narodna i nacionalna potreba, osobito nakon što su svi demografski pokazatelji i trendovi u Hrvatskoj postali negativni, a silina recentnoga iseljavanja počela ugrožavati temeljne sustave na kojima počiva svaka, pa i hrvatska država. Iseljenički valovi u cijelom XX. stoljeću i početkom XXI. stoljeća rezultirali su većim brojem hrvatske populacije u iseljeništvu, nego u matičnoj zemlji, pa je razmatranje iseljeničke i migracijske problematike i njezino znanstveno istraživanje i nastavno poučavanje postalo ključno strateško nacionalno pitanje ne samo razvoja, nego i demografskoga opstanka. Shvativši konačno svu složenost demografske, iseljeničke i uopće migracijske problematike, svu uvjetovanost u društvu i prostoru, koju stanovništvo uspostavlja, i objektivnu potrebu za novim razvojnim konceptom temeljenim i na hrvatskom iseljeništvu, ustrojen je potpuno novi studij na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu s izvoditeljima, koji dolaze iz samoga vrha hrvatskih znanstvenih institucija.


Objavljeno: 22. 2. 2022. u 15:53
Uređeno: 22. 2. 2022. u 16:07
Tamara Bodor

O broju Hrvata i njihovih potomaka izvan Hrvatske, najpopularnijim odredištima hrvatskih iseljenika, motivima iseljavanja iz Republike Hrvatske i mjerama koje bi mogle pridonijeti povratku Hrvata u domovinu, za jedan od vodećih portala koji objavljuje vijesti iz Hrvatske na engleskome jeziku i čita se u više od 70 zemalja diljem svijeta - Croatia Week, progovorila je dr. sc. Monika Balija, demografkinja s Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

„The recent wave of emigration and the number of Croatian emigrants in the last few years, after Croatia’s accession to the European Union, clearly indicate that a large number of Croats live outside the borders of the Republic of Croatia.

If we remember that emigration from Croatia, accompanied by several large waves of emigrants, has been going on for several centuries, it is clear that Croatian emigrants around the world number in the millions and for the homeland marked by natural decline, negative external migration balance, total depopulation, population ageing and questionable sustainability of all public systems that depend on demographic characteristics of the population, it represents a great demographic and economic potential.“

Cijeli članak dostupan je na poveznici https://www.croatiaweek.com/how-many-people-with-croatian-origin-live-outside-croatia/. 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic