O nama

Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva znanstvena je i visokoobrazovna novina na hrvatskim sveučilištima po predmetu interesa, teorijskom pristupu, metodološkoj razradi, multidisciplinarnoj zamisli, po važnosti i općem interesu za demografsku i iseljeničku problematiku. Polazeći od spoznaje kako je ljudska populacija najvažniji čimbenik svih djelatnosti u prostoru i društvu, kako su djeca i mladi nositelji hrvatske razvojne budućnosti, kako je hrvatsko iseljeništvo veliko hrvatsko bogatstvo i kako prihvaćanje dekadencije nije povijesna civilizacijska stečevina, ustrojavanje ovakvoga studija u Hrvatskoj velika je akademska, društvena, gospodarska, narodna i nacionalna potreba, osobito nakon što su svi demografski pokazatelji i trendovi u Hrvatskoj postali negativni, a silina recentnoga iseljavanja počela ugrožavati temeljne sustave na kojima počiva svaka, pa i hrvatska država. Iseljenički valovi u cijelom XX. stoljeću i početkom XXI. stoljeća rezultirali su većim brojem hrvatske populacije u iseljeništvu, nego u matičnoj zemlji, pa je razmatranje iseljeničke i migracijske problematike i njezino znanstveno istraživanje i nastavno poučavanje postalo ključno strateško nacionalno pitanje ne samo razvoja, nego i demografskoga opstanka. Shvativši konačno svu složenost demografske, iseljeničke i uopće migracijske problematike, svu uvjetovanost u društvu i prostoru, koju stanovništvo uspostavlja, i objektivnu potrebu za novim razvojnim konceptom temeljenim i na hrvatskom iseljeništvu, ustrojen je potpuno novi studij na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu s izvoditeljima, koji dolaze iz samoga vrha hrvatskih znanstvenih institucija.


Objavljeno: 9. 12. 2021. u 23:30
Administrator

Australsko-hrvatski kongres uputio je 6. prosinca 2021. pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andreju Plenkoviću radi očuvanja nekretnina Fakulteta hrvatskih studija. U njem se ističe:

Sa zabrinutošću smo primili vijest da se želi ukloniti zgrada 59, 60 i 61 na kampusu Borongaj Fakulteta hrvatskih studija u Zagrebu. Te su zgrade legalno dodijeljene Fakultetu koje ono prema potrebi koristi. Znamo da kad se nešto ukloni teško se natrag vrati.

Fakultet je živo tijelo koje iz godine u godinu raste, tako isto i potrebe, što više studenta tim je i veća potreba za, na primjer, prostorom.

Fakultet hrvatskih studija ima veliku važnost na relaciji domovina – iseljeništvo, zato su rad i efikasnost toga Fakulteta od ogromne važnosti za sve nas koji živimo izvan Republike Hrvatske. Još jedna karika u lancu koji nas povezuje!

Poštovani predsjedniče, apeliramo na Vas da Fakultet hrvatskih studija nastavi svojim uspješnim radom kojeg je ostvario upravo u vrijeme Vašeg čelništva Vlade Republike Hrvatske s time da mu se ostavi na raspolaganju sve ranije dodijeljene nekretnine.

S poštovanjem,

Stjepan Asić

predsjednik Australsko-hrvatskoga kongresa

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic