O nama

Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva znanstvena je i visokoobrazovna novina na hrvatskim sveučilištima po predmetu interesa, teorijskom pristupu, metodološkoj razradi, multidisciplinarnoj zamisli, po važnosti i općem interesu za demografsku i iseljeničku problematiku. Polazeći od spoznaje kako je ljudska populacija najvažniji čimbenik svih djelatnosti u prostoru i društvu, kako su djeca i mladi nositelji hrvatske razvojne budućnosti, kako je hrvatsko iseljeništvo veliko hrvatsko bogatstvo i kako prihvaćanje dekadencije nije povijesna civilizacijska stečevina, ustrojavanje ovakvoga studija u Hrvatskoj velika je akademska, društvena, gospodarska, narodna i nacionalna potreba, osobito nakon što su svi demografski pokazatelji i trendovi u Hrvatskoj postali negativni, a silina recentnoga iseljavanja počela ugrožavati temeljne sustave na kojima počiva svaka, pa i hrvatska država. Iseljenički valovi u cijelom XX. stoljeću i početkom XXI. stoljeća rezultirali su većim brojem hrvatske populacije u iseljeništvu, nego u matičnoj zemlji, pa je razmatranje iseljeničke i migracijske problematike i njezino znanstveno istraživanje i nastavno poučavanje postalo ključno strateško nacionalno pitanje ne samo razvoja, nego i demografskoga opstanka. Shvativši konačno svu složenost demografske, iseljeničke i uopće migracijske problematike, svu uvjetovanost u društvu i prostoru, koju stanovništvo uspostavlja, i objektivnu potrebu za novim razvojnim konceptom temeljenim i na hrvatskom iseljeništvu, ustrojen je potpuno novi studij na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu s izvoditeljima, koji dolaze iz samoga vrha hrvatskih znanstvenih institucija.


Objavljeno: 9. 12. 2021. u 23:33
Administrator

Ugledni hrvatski kulturni radnik u iseljeništvu dr. sc. Ante Čuvalo uputio je 8. prosinca 2021. predsjedniku Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andreju Plenkoviću otvoreno pismo. Prenosimo ga u cijelosti:

Ovo je treći put da se javno obraćam Vama, odnosno Vladi Republike Hrvatske, u svezi Hrvatskih studija. Nasrtaji na Fakultet hrvatskih studija u Zagrebu, da nisu zlonamjerni i opasni, već bi postali dosadni. Naime, zadnjih nekoliko godina ne prestaju napori da se „podrežu krila“ Fakultetu hrvatskih studija. Umjesto da Vlada Republike Hrvatske pomogne i ovom Fakultetu razvijati se i napredovati, dolaze napadi ritmički, „iz busije“. Ovih dana stigla je vijest da Vaša Vlada namjerava ukloniti zgrade broj 59, 60, 61 na kampusu u Borongaju. Koliko mi je poznato, Fakultet hrvatskih studija lijepo napreduje i broj studenata raste pa bilo bi za očekivati da mu se osiguraju potrebne prostorije, a ne da mu se potrebne zgrade oduzimaju i ruše.
Hrvatima diljem svijeta, a zasigurno i u Hrvatskoj, Fakultet hrvatskih studija ima posebno značenje, jer im ta ustanova svjedoči da „hrvatski studiji” mogu opstati i u Republici Hrvatskoj, a ne samo u Americi gdje desetljećima uspješno djeluje akademska „Udruga za hrvatske studije”. Sudeći po onom što se zbivalo s Hrvatskim studijima, odnosno s Fakultetom hrvatskih studija zadnjih godina, očito je da ta važna ustanova nekome smeta jer u imenu nosi pridjev „hrvatski”. Već je dobro znano da takvima sve što je „hrvatsko” u srži je „opasno”.
Gospodine predsjedniče, u osobno ime i ime mnogih Hrvata diljem svijeta molim Vas da spomenute zgrade Fakulteta hrvatskih studija u Borongaju ostavite na miru i ne dozvolite da itko vodi borbu protiv vjetrenjača na račun ove važne sveučilišne ustanove.

Lijepi pozdravi,

dr. sc. Ante Čuvalo – prof. povijesti u miru

bivši predsjednik američke udruge „Association for Croatian Studies“ (utemeljena 1977.)

bivši dodpredsjednik Hrvatske akademije u Americi (utemeljena 1953.)

(Trenutačno u Seattle, Washington)

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic