O nama

Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva znanstvena je i visokoobrazovna novina na hrvatskim sveučilištima po predmetu interesa, teorijskom pristupu, metodološkoj razradi, multidisciplinarnoj zamisli, po važnosti i općem interesu za demografsku i iseljeničku problematiku. Polazeći od spoznaje kako je ljudska populacija najvažniji čimbenik svih djelatnosti u prostoru i društvu, kako su djeca i mladi nositelji hrvatske razvojne budućnosti, kako je hrvatsko iseljeništvo veliko hrvatsko bogatstvo i kako prihvaćanje dekadencije nije povijesna civilizacijska stečevina, ustrojavanje ovakvoga studija u Hrvatskoj velika je akademska, društvena, gospodarska, narodna i nacionalna potreba, osobito nakon što su svi demografski pokazatelji i trendovi u Hrvatskoj postali negativni, a silina recentnoga iseljavanja počela ugrožavati temeljne sustave na kojima počiva svaka, pa i hrvatska država. Iseljenički valovi u cijelom XX. stoljeću i početkom XXI. stoljeća rezultirali su većim brojem hrvatske populacije u iseljeništvu, nego u matičnoj zemlji, pa je razmatranje iseljeničke i migracijske problematike i njezino znanstveno istraživanje i nastavno poučavanje postalo ključno strateško nacionalno pitanje ne samo razvoja, nego i demografskoga opstanka. Shvativši konačno svu složenost demografske, iseljeničke i uopće migracijske problematike, svu uvjetovanost u društvu i prostoru, koju stanovništvo uspostavlja, i objektivnu potrebu za novim razvojnim konceptom temeljenim i na hrvatskom iseljeništvu, ustrojen je potpuno novi studij na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu s izvoditeljima, koji dolaze iz samoga vrha hrvatskih znanstvenih institucija.


Objavljeno: 28. 11. 2021. u 12:25
Administrator

Razgovor na televiziji Z1 nakon održane manifestacije „Hrvatska država i hrvatsko proljeće“

U utorak, 23. studenoga 2021. s početkom u 21.30 sati u emisiji Zoom Zagreb na televiziji Z1 upriličen je razgovor s nositeljima organizacije dvodnevne znanstveno-kulturne manifestacije „Hrvatska država i hrvatsko proljeće“. U emisiji su nastupili prof. dr. sc. Ante Čović, predsjednik Programsko-organizacijskoga odbora, doc. dr. sc. Wollfy Krašić, tajnik Odbora i dr. sc. Filip Šimetin Šegvić, voditelj Pripremnoga odbora  manifestacije. Urednica i voditeljica emisije: Marina Pavić.

Razgovor se vodio o širokom spektru pitanja povezanih s temom i organizacijom manifestacije, pri čemu je do pune jasnoće dovedena programska nakana organizatora da se ovom manifestacijom osvijesti ne samo povijesna uloga Hrvatskoga proljeća kao nužnoga preduvjeta za stvaranje hrvatske države nego i potreba da se stvorena država ispuni duhom '71. godine.  „Hrvatskoj treba novo proljeće“ – istaknuo je u  završnoj riječi predsjednik Programsko-organizacijskoga odbora manifestacije.  Cijela emisija može se pogledati ovdje.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic