O nama

Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva znanstvena je i visokoobrazovna novina na hrvatskim sveučilištima po predmetu interesa, teorijskom pristupu, metodološkoj razradi, multidisciplinarnoj zamisli, po važnosti i općem interesu za demografsku i iseljeničku problematiku. Polazeći od spoznaje kako je ljudska populacija najvažniji čimbenik svih djelatnosti u prostoru i društvu, kako su djeca i mladi nositelji hrvatske razvojne budućnosti, kako je hrvatsko iseljeništvo veliko hrvatsko bogatstvo i kako prihvaćanje dekadencije nije povijesna civilizacijska stečevina, ustrojavanje ovakvoga studija u Hrvatskoj velika je akademska, društvena, gospodarska, narodna i nacionalna potreba, osobito nakon što su svi demografski pokazatelji i trendovi u Hrvatskoj postali negativni, a silina recentnoga iseljavanja počela ugrožavati temeljne sustave na kojima počiva svaka, pa i hrvatska država. Iseljenički valovi u cijelom XX. stoljeću i početkom XXI. stoljeća rezultirali su većim brojem hrvatske populacije u iseljeništvu, nego u matičnoj zemlji, pa je razmatranje iseljeničke i migracijske problematike i njezino znanstveno istraživanje i nastavno poučavanje postalo ključno strateško nacionalno pitanje ne samo razvoja, nego i demografskoga opstanka. Shvativši konačno svu složenost demografske, iseljeničke i uopće migracijske problematike, svu uvjetovanost u društvu i prostoru, koju stanovništvo uspostavlja, i objektivnu potrebu za novim razvojnim konceptom temeljenim i na hrvatskom iseljeništvu, ustrojen je potpuno novi studij na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu s izvoditeljima, koji dolaze iz samoga vrha hrvatskih znanstvenih institucija.


Objavljeno: 17. 11. 2021. u 15:32
Uređeno: 17. 11. 2021. u 15:43
Tamara Bodor

U okviru kolegija „Metode istraživanja hrvatskoga iseljeništva“ čije su izvođačice doc. dr. sc. Marina Perić Kaselj (nositeljica) i dr. sc. Monika Balija, u petak 19. studenoga 2021. godine studentima prve godine studija demografije i hrvatskoga iseljeništva gostujuće predavanje održat će dr. sc. Milan Puh.

Dr. sc. Milan Puh znanstveni je suradnik Centra za Slavenske studije Sveučilišta savezne brazilske države Paraná i voditelj sveučilišnoga tečaja hrvatskoga jezika na Sveučilištu u São Paulu. Inicijator je i voditelj uspješno dovršenoga istraživačkoga projekta "Povijest Hrvatske i hrvatskog useljeništva u Brazil" čiji su rezultat četiri opsežne knjige o Hrvatima u najvećoj južnoameričkoj državi – Brazilu.

Predavanje će se održati 19. studenoga 2021. godine u 12:45 na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, u dvorani Split

Tema gostujućeg predavanja je „Hrvati u Brazilu“, stoga pozivamo sve zainteresirane nastavnike i studente da nam se pridruže. 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic