O nama

Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva znanstvena je i visokoobrazovna novina na hrvatskim sveučilištima po predmetu interesa, teorijskom pristupu, metodološkoj razradi, multidisciplinarnoj zamisli, po važnosti i općem interesu za demografsku i iseljeničku problematiku. Polazeći od spoznaje kako je ljudska populacija najvažniji čimbenik svih djelatnosti u prostoru i društvu, kako su djeca i mladi nositelji hrvatske razvojne budućnosti, kako je hrvatsko iseljeništvo veliko hrvatsko bogatstvo i kako prihvaćanje dekadencije nije povijesna civilizacijska stečevina, ustrojavanje ovakvoga studija u Hrvatskoj velika je akademska, društvena, gospodarska, narodna i nacionalna potreba, osobito nakon što su svi demografski pokazatelji i trendovi u Hrvatskoj postali negativni, a silina recentnoga iseljavanja počela ugrožavati temeljne sustave na kojima počiva svaka, pa i hrvatska država. Iseljenički valovi u cijelom XX. stoljeću i početkom XXI. stoljeća rezultirali su većim brojem hrvatske populacije u iseljeništvu, nego u matičnoj zemlji, pa je razmatranje iseljeničke i migracijske problematike i njezino znanstveno istraživanje i nastavno poučavanje postalo ključno strateško nacionalno pitanje ne samo razvoja, nego i demografskoga opstanka. Shvativši konačno svu složenost demografske, iseljeničke i uopće migracijske problematike, svu uvjetovanost u društvu i prostoru, koju stanovništvo uspostavlja, i objektivnu potrebu za novim razvojnim konceptom temeljenim i na hrvatskom iseljeništvu, ustrojen je potpuno novi studij na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu s izvoditeljima, koji dolaze iz samoga vrha hrvatskih znanstvenih institucija.


Objavljeno: 17. 6. 2021. u 15:56
Uređeno: 17. 6. 2021. u 15:59
Monika Komušanac
SUDJELOVANJE DOC. DR. SC. MONIKE...

8th Annual International Conference on Demography and Population Studies je održana od 14. do 17. lipnja 2021. godine u Ateni u organizaciji Athens Institute for Education and Research i u suradnji s Athens Journal of Social Sciences, a u raznovrsnom dvodnevnom programu okupila je ukupno 16 znanstvenika iz Europe, Azije i SAD-a.

Na online sekciji drugoga dana konferencije sudjelovala je nastavnica Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo, doc. dr. sc. Monika Komušanac koja je održala predavanje na engleskome jeziku naslova Demographic Breakdown of Croatia and the Impact of the COVID 19 Pandemic. Prof. Komušanac se osvrnula na specifičan demografski razvoj Hrvatske i faktore koji su utjecali na pojavu negativnih demografskih procesa te na posljedice pandemije COVID-a 19 na suvremena demografska kretanja i trendove. Pojam i posljedice demografskoga sloma pojasnila je na primjeru nedostatka demografskih potencijala u javnim sustavima te zaključno postavila važnost definiranja sustava mjera za stvaranje pozitivnijega obiteljskoga i društvenoga okruženja kao glavnoga preduvjeta demografske revitalizacije i zaustavljanja iseljavanja mladih iz Hrvatske.

Program konferencije dostupan je na: https://www.atiner.gr/2021dem-pro.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic