O nama

Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva znanstvena je i visokoobrazovna novina na hrvatskim sveučilištima po predmetu interesa, teorijskom pristupu, metodološkoj razradi, multidisciplinarnoj zamisli, po važnosti i općem interesu za demografsku i iseljeničku problematiku. Polazeći od spoznaje kako je ljudska populacija najvažniji čimbenik svih djelatnosti u prostoru i društvu, kako su djeca i mladi nositelji hrvatske razvojne budućnosti, kako je hrvatsko iseljeništvo veliko hrvatsko bogatstvo i kako prihvaćanje dekadencije nije povijesna civilizacijska stečevina, ustrojavanje ovakvoga studija u Hrvatskoj velika je akademska, društvena, gospodarska, narodna i nacionalna potreba, osobito nakon što su svi demografski pokazatelji i trendovi u Hrvatskoj postali negativni, a silina recentnoga iseljavanja počela ugrožavati temeljne sustave na kojima počiva svaka, pa i hrvatska država. Iseljenički valovi u cijelom XX. stoljeću i početkom XXI. stoljeća rezultirali su većim brojem hrvatske populacije u iseljeništvu, nego u matičnoj zemlji, pa je razmatranje iseljeničke i migracijske problematike i njezino znanstveno istraživanje i nastavno poučavanje postalo ključno strateško nacionalno pitanje ne samo razvoja, nego i demografskoga opstanka. Shvativši konačno svu složenost demografske, iseljeničke i uopće migracijske problematike, svu uvjetovanost u društvu i prostoru, koju stanovništvo uspostavlja, i objektivnu potrebu za novim razvojnim konceptom temeljenim i na hrvatskom iseljeništvu, ustrojen je potpuno novi studij na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu s izvoditeljima, koji dolaze iz samoga vrha hrvatskih znanstvenih institucija.


Objavljeno: 6. 11. 2020. u 13:49
Administrator

 

Fakultet hrvatskih studija u emisiji Globalna Hrvatska

U sklopu priloga o važnosti sustavnoga znanstvenoga proučavanja hrvatskoga iseljeništva novinarka emisije Globalna Hrvatska, koju na Četvrtom programu Hrvatske radiotelevizije uređuju i vode Gordana Lovrečić i Majda Ivković, razgovarala je i sa zaposlenicima Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo, doc. dr. sc. Wollfyjem Krašićem i Tamarom Bodor.
U prilogu snimljenom na Fakultetu hrvatskih studija doc. dr. sc. Krašić govorio je, između ostalog, o nedavno uspješno održanoj konferenciji Gastarbajterska iseljenička poema - od stvarnosti do romantizma u organizaciji Fakulteta i Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Tamara Bodor govorila je o zanimanju novih generacija studenata za teme hrvatskoga iseljeništva te njihovoj ulozi u postavljanju te teme kao jednog od najvažnijih strateških interesa Republike Hrvatske.


Prilog u trajanju od 4 minute emitiran je u emisiji od 31. listopada, a u cijelosti je dostupan ovdje.
 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic