O nama

Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva znanstvena je i visokoobrazovna novina na hrvatskim sveučilištima po predmetu interesa, teorijskom pristupu, metodološkoj razradi, multidisciplinarnoj zamisli, po važnosti i općem interesu za demografsku i iseljeničku problematiku. Polazeći od spoznaje kako je ljudska populacija najvažniji čimbenik svih djelatnosti u prostoru i društvu, kako su djeca i mladi nositelji hrvatske razvojne budućnosti, kako je hrvatsko iseljeništvo veliko hrvatsko bogatstvo i kako prihvaćanje dekadencije nije povijesna civilizacijska stečevina, ustrojavanje ovakvoga studija u Hrvatskoj velika je akademska, društvena, gospodarska, narodna i nacionalna potreba, osobito nakon što su svi demografski pokazatelji i trendovi u Hrvatskoj postali negativni, a silina recentnoga iseljavanja počela ugrožavati temeljne sustave na kojima počiva svaka, pa i hrvatska država. Iseljenički valovi u cijelom XX. stoljeću i početkom XXI. stoljeća rezultirali su većim brojem hrvatske populacije u iseljeništvu, nego u matičnoj zemlji, pa je razmatranje iseljeničke i migracijske problematike i njezino znanstveno istraživanje i nastavno poučavanje postalo ključno strateško nacionalno pitanje ne samo razvoja, nego i demografskoga opstanka. Shvativši konačno svu složenost demografske, iseljeničke i uopće migracijske problematike, svu uvjetovanost u društvu i prostoru, koju stanovništvo uspostavlja, i objektivnu potrebu za novim razvojnim konceptom temeljenim i na hrvatskom iseljeništvu, ustrojen je potpuno novi studij na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu s izvoditeljima, koji dolaze iz samoga vrha hrvatskih znanstvenih institucija.


Objavljeno: 22. 10. 2020. u 18:26
Uređeno: 22. 10. 2020. u 18:29
Monika Komušanac
Sudjelovanje doc. dr. sc. Stjepana...

Predstojnik Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo, doc. dr. sc. Stjepan Šterc sudjelovao je na okruglom stolu u organizaciji Domovinskoga pokreta, održanoga u utorak 20. listopada 2020. godine u HND-u u Zagrebu na kojem se raspravljalo o Zakonu o strancima. Osim prof. Šterca, na okruglom stolu sudjelovali su i prof. emeritus Ljubo Jurčić s Ekonomskoga fakulteta, doc. dr. sc. Tado Jurić s Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, izvršni direktor Udruge Glas poduzetnika mr. sc. Dražen Oreščanin i pročelnik Odjela za ekonomiju na Sveučilištu Sjever izv. prof. dr. sc. Ante Rončević.

Prof. Šterc govorio je o demografskom stanju u Hrvatskoj, nužnim mjerama demografske revitalizacije i oporavka te uvozu radne snage i mogućoj supstituciji stanovništva.

“Demografska problematika ne može biti isključivo i jedino obiteljska i socijalna politika, ona mora biti u temelju gospodarskoga razvitka zato što je čovjek ključni faktor razvoja. Taj Zakon otvara proces supstitucije u Hrvatskoj. Supstitucija u Hrvatskoj – jedan je od vrlo negativnih demografskih procesa, a znači zamjenu stanovništva, mladog i obrazovanog koje bi trebalo biti nositelj inovacija u hrvatskoj budućnosti, drugim stanovništvom, niže obrazovne razine i koje nije identitetsko stanovništvo i to između ostaloga znači da stanovništvo u supstituciji može ugrožavati temeljni identitet”, istaknuo je Šterc.

Cijeli razgovor i sudjelovanje možete pogledati na sljedećoj poveznici.

 

 

 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic