O nama

Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva znanstvena je i visokoobrazovna novina na hrvatskim sveučilištima po predmetu interesa, teorijskom pristupu, metodološkoj razradi, multidisciplinarnoj zamisli, po važnosti i općem interesu za demografsku i iseljeničku problematiku. Polazeći od spoznaje kako je ljudska populacija najvažniji čimbenik svih djelatnosti u prostoru i društvu, kako su djeca i mladi nositelji hrvatske razvojne budućnosti, kako je hrvatsko iseljeništvo veliko hrvatsko bogatstvo i kako prihvaćanje dekadencije nije povijesna civilizacijska stečevina, ustrojavanje ovakvoga studija u Hrvatskoj velika je akademska, društvena, gospodarska, narodna i nacionalna potreba, osobito nakon što su svi demografski pokazatelji i trendovi u Hrvatskoj postali negativni, a silina recentnoga iseljavanja počela ugrožavati temeljne sustave na kojima počiva svaka, pa i hrvatska država. Iseljenički valovi u cijelom XX. stoljeću i početkom XXI. stoljeća rezultirali su većim brojem hrvatske populacije u iseljeništvu, nego u matičnoj zemlji, pa je razmatranje iseljeničke i migracijske problematike i njezino znanstveno istraživanje i nastavno poučavanje postalo ključno strateško nacionalno pitanje ne samo razvoja, nego i demografskoga opstanka. Shvativši konačno svu složenost demografske, iseljeničke i uopće migracijske problematike, svu uvjetovanost u društvu i prostoru, koju stanovništvo uspostavlja, i objektivnu potrebu za novim razvojnim konceptom temeljenim i na hrvatskom iseljeništvu, ustrojen je potpuno novi studij na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu s izvoditeljima, koji dolaze iz samoga vrha hrvatskih znanstvenih institucija.


Objavljeno: 2. 10. 2020. u 11:52
Administrator

 

Susret s dr. sc. Antom Čuvalom

Na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak, 1. listopada 2020., dekan prof. dr. sc. Pavo Barišić i docent Wollfy Krašić s Odsjeka za demografiju i hrvatskoga iseljeništva susreli su se s dr. Antom Čuvalom, umirovljenim profesorom povijesti iz SAD-a, bivšim djelatnikom hrvatske političke emigracije i sabornikom organizacije Hrvatsko narodno vijeće. Dr. Ante Čuvalo veliki je prijatelj Fakulteta, koji je učinio mnogo za promociju, kako nastajanja i prerastanja u Fakultet hrvatskih studija, tako i novoga studija demografije i hrvatskoga iseljeništva. Na sastanku je izložio nekoliko hvalevrijednih ideja koje idu u pravcu uspostavljanja i jačanja suradnje Fakulteta hrvatskih studija s hrvatskim iseljenicima u Sjevernoj Americi, posebno na akademskoj razini te polju visokoškolskoga obrazovanja. Kroz razgovor ustanovljeno je da na obje strane postoji visok stupanj zainteresiranosti i želje za zajedničkim djelovanjem, a izražena je i nada da će neke od izloženih inicijativa zaživjeti u bliskoj budućnosti. Dr. Čuvalo je u ime velikoga broja hrvatskih intelektualaca u iseljeništvu izrazio zadovoljstvo postojanjem ustanove kao što je Fakultet hrvatskih studija, koja u obrazovanju i znanstvenim istraživanjima stavlja naglasak na hrvatski nacionalni identitet, kulturu, tradiciju i povijest, kako Hrvata u Republici Hrvatskoj, ali i Bosni i Hercegovini, dijaspori te iseljeništvu. 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic